Хотели

БХРА: Не може всеки път хотелите и заведенията да плащат сметката

   
БХРА: Не може всеки път хотелите и заведенията да плащат сметката
  TFT

Не може всеки път хотели, заведения, ресторанти, нощни клубове и организатори на мероприятия да плащат сметката при увеличения на заразените в страната. Вместо това държавата и здравните органи в частност трябва да подобрят контрола за спазване на мерките срещу разпространението на Ковид-19 и имунизационната политика. Това са категорични от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Бизнесът е взел всички необходими мерки и инвестира много в спазването на всички здравни предписания, протоколи и обучение на служители, за да опази здравето на своите служители и гости, като нееднократно сме заявявали, че те са на първо място за нас, подчертаха от БХРА. Сега трябва държавата да изпълни своите задължения и да контролира спазването на мерките вместо да прехвърля тази отговорност на бизнеса. Не е наша работа да контролираме гостите си дали имат сертификати за имунизация, тест или документ за преболедуване, категоричен е председателят на БХРА Георги Щерев. Предложението да се работи само при 100% ваксинирани клиенти и служители е дискриминационно, тъй като причините за непоставяне на ваксина могат да бъдат различни, включително и здравно предписание от страна на лекари, подчертават от БХРА. Извършването на търговска дейност не бива да се обвързва с задължителна ваксинация, освен ако тя не се въведе с нормативен акт, категорични са от национално представената организация. 

За всички е ясно, че хотелите не могат да работят на рум сервиз, без заведения, тъй като клиентите отказват да отсядат в местата за настаняване при тези условия. Затова и от БХРА са категорично против отново да се използват половинчати мерки, така че хем хотелите да не работят, хем да няма обезщетения за тях. По същия начин сме несъгласни и с опитите за заобикаляне на компенсациите , като не се приравняват обезщетенията при регионални и национални мерки за затваряне.

Недопустимо е отново да се говори за затягане на здравните мерки без това да е обвързано с конкретни икономически мерки и предвидени обезщетения за бизнеса. От БХРА вече са предложили и настояват при работа в епидемиологична обстановка социалната мярка към служителите да е не 60/40, а – 80/20. И като икономическа мярка към фирмите при отчетен средномесечен спад в оборота на годишна база спрямо 2019 г. на 40% и повече, фирмите да се финансират с 15%. При изцяло затваряне на бизнеса е необходимо социална мярка към служителите да е 80/0, а като икономическа мярка към фирмите при отчетен средномесечен спад в оборота на годишна база спрямо 2019 г. на 30%, фирмите да се финансират с 25%.

Вече има достатъчно варианти за превенция, има достатъчно ваксини и всеки, който иска може да защити себе си и близките си, посочват от БХРА. Затова от организацията настояват да се засили и да стане по-ефективен контролът за спазване на здравните мерки, както и да се въведат стимули за ваксинация, вместо отново да се затварят работещи бизнеси. От предходните вълни стана ясно, че причина за разпространение на вируса не е работата на легалните хотели, заведения и ресторанти, в които се спазват всички предписани мерки, а провеждането на нерегламентирани събития.

Затова от БХРА настояват да има пълна равнопоставеност на туристическия и другите бизнеси в страната и Министерство на здравеопазването да не ограничава първо и единствено работата само на хотелиерството и ресторантьорството и останалите видове туризъм.

От БХРА са категорични, че не приемат само хотели, ресторанти, заведени и останалите представители на туристическия сектор да е изкупителна жертва и ще защитят правата и интересите си с всички позволени от закона средства.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати