Новини Турагенции

Турция въвежда мерки след рекорден брой заразени

   
Турция въвежда мерки след рекорден брой заразени

Рекорден брой жертви за ден от коронавирус - 290 са регистрирани в Турция през последното денонощие, съобщи турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа. Това е най-високото ниво на смъртност от началото на пандемията в югоизточната ни съседка.

Общо 23 496 нови случая на заразени са установени на 1 септември при извършени 302 869 теста, информира още министърът. Излекувани са 15 164 пациенти. 

Коджа посочи в "Туитър", че ако ситуацията се запази без промяна, през следващите две седмици ще има още 4000 жертви и още 335 000 заразени. "Много хора отлагат да се ваксинират, а други се ваксинират само с една доза и поради тези причини всички ние сме принудени да заплащаме такава висока цена", заяви здравният министър.

Затова и в страната ще бъдат наложени нови орграничителни от средата на септември, предаде телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Планира се за неваксинираните лица да бъдат обособени отделни площи на закрити места, като ресторанти, кафенета, библиотеки, както и в различни държавни учреждения.

Предвижда се дори влизането в молове да бъде позволено само на ваксинирани хора или при предоставяне на негативен PCR-тест. Обсъжда се и вариантът с цел да се даде допълнителен тласък на ваксинацията в скоро време задължителните безплатни PCR-тестове да станат платени.

В страната вече са поставени близо 95 милиона дози ваксини срещу Covid-19. За изминалите 24 часа са били поставени 706 330 дози. Днес в Анкара ще се състои заседание на Научния съвет за борба с коронавируса, на което ще присъстват министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа и министърът на образованието Махмут Йозер.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати