Събития

София получи титлата Световна столица на спорта за 2024 г.

  03.09.2021 15:25  
София получи титлата Световна столица на спорта за 2024 г.
  СОС

София получи титлата „Световна столица на спорта“ за 2024 г. Отличието се присъжда благодарение на мащабната и активна дейност, която развихме като европейска столица на спорта през последните години. София получи подкрепата на български спортисти и увлече хиляди софиянци в занимания със спортни дейности.

Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова пред медии в присъствието на председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков, българският алпинист Дойчин Боянов, Анатоли Илиев и Дамян Диков – съответно зам.-председател и изпълнителен директор на Фондация "София – европейска столица на спорта".

Присъждането на титлата на българската столица обявиха от ACES Europe – Асоциация на европейските градове и столици на спорта. София е избрана за иновативността и добрите практики, въведени като „Европейска столица на спорта“. Титлата „Световен град на спорта“ бе въведена от ACES Europe в сътрудничество с ЮНЕСКО и Комисия по спорта на ЕП.

През последните години София разви активна дейност в сферата на спорта с над 100 основни събития годишно. Столицата получи през 2014 г. номинацията „Европейска столица на спорта 2018“ и благодарение на успешните си резултати бе удостоена с тази титла за постоянно.

През 2021 г. въпреки пандемията София е домакин на 10 световни и европейски първенства и турнири, а събитията в спортната ни годишна програма са 109, каза също кметът Йорданка Фандъкова. Само по програма „Ваканция“ в продължение на два месеца седмично се включиха между 900 и 1500 деца в различни спортни активности.

Фандъкова благодари за подкрепата на българските спортисти, на лицата на столица на спорта през годините, които също застанаха зад тази инициатива и с примера си привличат много млади хора.

Столична община инвестира в развитието на спорта за всички възрасти. Подкрепя със специално създадена програма спортните клубове и детско-юношеския спорт. Спортните клубове са местата, където се откриват и създават бъдещите шампиони, каза Фандъкова. Тази година са подкрепени 140 спортни клуба.

Изпълнява се специална програма в планината Витоша заедно с Природен парк „Витоша“, като тази година Столична община инвестира около 200 хил. лева.

София увлече и 10 български градове, които получиха престижния приз „Европейски град на спорта“, посочи Анатолий Илиев. Столичният кмет изрази увереност, че заедно отново ще успеем да се подготвим и представим достойно през 2024г. Кметът постави и задача на Фондация „София – Европейска столица на спорта“ да проучи международния опит.

Фондацията започва активна работа по програмата за 2024 г. и се надяваме заедно със спортните клубове, с широката общественост да направим много добро представяне на нашия град, каза Елен Герджиков.

Най-мащабните събития от годишната програма за спортни дейности през годината представи Дамян Диков. Предстои София Ърбан Зона Спорт, София Фит Фест международен фитнес и уелнес фестивал, както и планинско колоездене спускане HOME MOUNTAIN BIKE DOWNHILL CUP – Витоша. На 10 октомври ще се проведе и Wizz Air София Маратон 2021, където се очакват над 5000 участници.

Анна Петракиева, директор на ПП „Витоша“ представи основните резултати от направеното по програмата за Витоша - възстановени са 11 чешми в планината, обновени са заслони на спирките по шосето към х. Алеко и на обръщателното ухо преди Щастливеца. Извършва се подновяването на туристическа и велосипедна маркировка на установени маршрути за планинско колоездене.

Ежегодно се организират поне 20 събития в и около Витоша, за да може повече хора да бъдат сред природата и чистия въздух в планината. „София – европейска столица на спорта“ обособи и пусна в действие първата на Витоша „Шейни зона“.

Рехабилитирани бяха пътните артерии към Златни мостове, х. Момина скала, Игликина поляна, Ветровала и Офелиите. Осигурени са уреди за хора със специални потребности на местност Игликина поляна.

Фондация „София – европейска столица на спорта“ финансира издаването на Справочник, който да представи всички възможности за спорт, отдих и почивка в планината Витоша. Автор на изданието е изтъкнатият алпинист Дойчин Боянов, който е посветил години в изследване и разработване на темата. Той представи направеното през последната година за създаване на по-добри условия за туристите в планината и любителите на планинското колоездене.

 
 
 


Анкета

Къде искате да пътувате през 2022 г.?


Резултати