Заведения

Туризмът започва блокади в страната от вторник

   
Туризмът започва блокади в страната от вторник

Oт вторник-сряда започваме блокади на цялата страна и масови ежедневни протести. Това каза пред Агенция „Фокус“ председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов. Той поясни, че от бранша няма да се съгласят да спазят нито една заповед преди да бъдат коментирани и договорени помощи и обезщетения.
„Ние няма да спазим такава заповед. Каквато и заповед да обявят, ние няма да я спазим при тези условия. Първо трябва да се разговаря с бизнеса и работодателските организации, договарят се помощите за бизнеса и служителите, тогава се обявяват здравни мерки – както е в цяла Европа“, каза още Алибегов. По думите му възможността за работа на до 50% от капацитета на обектите само за лица, притежатели на т.нар. зелен паспорт и при 100 % наличие на зелен паспорт от персонала, не е алтернатива, а подигравка. 
"Имаме 18% ваксинация в страната, като 70% от ваксинираните са над 65 години. Какъв избор имаме и къде е тази клиентела с ваксините, с която да работим. Те заимстват една практика от чужбина. В чужбина обаче – Франция, Испания, Англия, държавата си е свършила работата. Там има 70% ваксинация. Тогава може да приложиш тази мярка, защото има с кой да работиш. Какво като можем да работим с ваксиниран персонал и клиенти, като няма ваксинирани клиенти? Колко на над 70 годишни ходят по нощни заведения, ресторанти и фитнеси?“, попита той. Според него собствениците на заведения нямат право да задължават персонала да се ваксинира, а дори подлежат на санкции, ако това се случи.
 


Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати