Анализи Новини

През август се наблюдава връщане на туристите от Западна Европа и Украйна по Южното Черноморие

   
През август се наблюдава връщане на туристите от Западна Европа и Украйна по Южното Черноморие

През месец август 2021 г. на летище Бургас са посрещнати 174 044 чуждестранни граждани. Спрямо 2020 г. е постигнат ръст от 123,45%, а спрямо базисната 2019 г. е реализиран един спад от 56%, в абсолютни цифри в по-малко 221 906. Ръстът на пристигащите чартърни полети през август 2021 г. спрямо 2020 г. е достигнал 97%, а 2021 г. спрямо 2019 г. – бележат спад от 51,40%. Това показва анализ на Бургаската регионална туристическа камара.

Етапното отваряне на границите, намаляване на заболеваемостта, разхлабването на ограничителните мерки, отприщи търсенето на свобода през 2021 г. Никога сме нямали търсене и заетост, леглова база без сигурност, без предварителни резервации, коментира председателят на организацията Иван Иванов.

Какви положителни тенденции се наблюдаваха през август 2021 г. по пазари спрямо 2020 г. и базисната 2019 г.:

1. От направения анализ на пристигнали чуждестранни туристи е видно следното:

a) най-голям е ръстът на украинските туристи спрямо 2019 г. с 39%

b) спадът на германските туристи спрямо 2019 г. е само 18%, на литовските – 28,40%, на Люксенбург е 9%, на Нидерландия – 9,73%, на поляците е 33%.

2. Индивидуалните резервации от Румъния, Молдова и Украйна доминират. Във всеки паркинг на даден хотел в Обзор, Свети Влас, Слънчев бряг и Равда се вижда на 15-20 МПС-а, всяка 3 или 5 е от тези страни.

3. От направените анкетни проучвания е видно, че туристите от чужбина са доволни от условията за почивка и мерките срещу Ковид-19. Доминират оценки, че целият персонал е много внимателен и с поведението си е пример за чужденеца, искаме, не искаме, необходимо е да се съобразяваме с наложените правила.

4. Хотелиери, ресторантьори, туроператори и туристически агенти и работещите в магазинната мрежа се фокусираха върху опасността и здравето на туристите с ежечасните дезинфекции на рецепция, на етажите в хотела, ресторанта, офисите на ТО и ТА, на магазините и други.

5. Организацията и провеждането на инфотурове от МТ със страни като Русия, Словакия, Полша, Германия, Северна Македония, Гърция и други. Журналистите от тези турове, във своите статии, показаха състоянието на нашия туризъм при Ковид-19, качеството на продукта и красотите ни по Черноморието.

6. Възстановиха се пазари като Естония, Норвегия, Франция, Италия, Латвия, Литва, Нидерландия и Швеция, от които през сезон 2020 не сме посрещнали нито един турист.

7. Съществено ръстове спрямо 2020 г. бележат пазари като: Австрия – 148,80%, Белгия – 123%. Чехия – 127%, Германия – 103%, Ирландия – 214%, Полша – 31%, Израел – 150% и Украйна – 2,53.

8. Максимално нараснаха резервациите през Букинг. От направените проучвания е видно, че повече от 40% от настоящата заетост на хотелите е чрез тази система. Спрямо 31.08.2021 г. , заетостта през август е със спад от 45-48%, по-добър е средния престой на българина – около 4 дни, докато през 2019 г. е бил 2,8 дни, на германеца – 9 дни, на поляка – 8 дни, на румънеца – 5 дни, на чеха – около 7 дни. Споменатите изчисления показват съществени промени в престоя на  българина и чуждестранните граждани. Резервационната система Букинг се наложи и ще се утвърждава, защото чрез нея беше населен с туристи и комплекс Меден рудник, Община Бургас, като събитие в историята на туризма и областта.

Отрицателни впечатления си отиват българи и чужденци през август 2021 г.:

  • Липса на достатъчно места за паркиране. Нито един туристически комплекс, Черноморско селище или общински център не е планиран с такова застрояване, нарастване неимоверно много не легловата и ресторантьорска база. Това създаде неузнаваем смут и реакция за търсене на паркоместа.
  • Липса на квалифициран персонал за обслужване, като сервитьори, бармани, камериерки, озеленители и други.
  • Наемането на обслужващ персонал от Украйна, Молдова, Северна Македония, Турция и от близък и далечен Изток, няма да повиши качеството на обслужване. Това е временно явление, просто се забавя решаването на проблема със задържането на българина, който ще квалифицираме, ако създадем специален фонд.
  • От направеното активно проучване на пловдивски граждани, почиващи на родното Черноморие, на юг и на север от Бургас, споделят ясно и точно:

- Нашето Черноморие е пренаселено, обслужването не задоволява, цената не отговаря на качеството;

- 10% споделят условията са добри, но смятат, че персонала и обслужването е под всякаква критика;

- Скъпо, пренаселено, с лошо обслужване;

- По родното ни Черноморие липсват достатъчно атракции за българи и чужденци.

В настоящия анализ се споменава конкретното проучване, защото от автобусите в Слънчев бряг и на юг от Бургас доминираха граждани със своите МПС от Пловдивска област.

  • Крайно неприятно е да си телефонират ТО и ТА фирми от Чехия, Полша и Украйна, защо нашите общини не спазват българското законодателство – като неспазване на ЗУУЧК – извършват се строителство на нови ресторанти до края на юли, тежки МПС се движеха на 3-4 метра от хотелски комплекси и застрашаваха сигурността, здравето, покоя и чистотата на въздуха, защо се движат с непозволена скорост тежки мотоциклети и след 23 часа правят турове и форсират своите двигатели. В демократичните общества, това е недопустимо, но ако евентуално се случи, санкциите са жестоки.
  • През цялата 2020 г. и настоящата 2021 г. липсваха едномесечни прогнози за епидемичната обстановка в страната. Често се издаваха заповеди „отваряйзатваряй“ от МЗ. Много добре знаем, че трябва да се спазват директивите на ЕС и състоянието на заболеваемостта, но как това го правиха правителствата на Франция, Испания, Португалия, Гърция и Турция.
  • В заповедите на МТ липсват конкретни изисквания при влизане на чужденци в България, когато сме в зелена, оранжева и червена зона, особено за туристите от трети страни. Най-подходящ е случая с Беларус. На 17.09.2021 г., пристигат беларуски туристи при положение, че по политически причини не се признава руската ваксина и тогава, как те могат да влизат в страната?
  • Все още не е решен въпросът с ритмичното плащане на социалните мерки на държавата към хотелиери, ресторантьори, ТО, ТА, екскурзоводски и транспортни фирми.
  • Високата цена на 1 киловат от август увеличи разходите в хотелите с капацитет от 75 до 150 легла 2-3 пъти, а от 150 до 300 легла от 4 до 5 пъти. Тези увеличени разходи ще стопят скромните приходи в хотелиерството и ресторантьорството.
  • 40% от туристите в Западна Европа пътуват през последната седмица, която са резервирали чрез last minute. Такъв туристопоток, резервиращ легловата база в последната седмица, могат да приемат дестинации с огромен леглови контингент. При малките обекти и дестинации трябва да има определена сигурност, в противен случай, загубите са огромни и насочват фирмата към фалит. Спечелиха много от last minute Турция, фирмите от Балеарските острови, Египет и определена целева група от хотели по Червено море.
  • Резервациите в last minute доведе до намаляване туристопотока от Западна Европа, защото малките групи не можаха да осигурят заетост на седалките в чартърните полети между 50-75%.
  • Има какво много да поискаме от концесионерите на плажовете, същите са монополизирани. Много от фирмите за 2022 г. не са договорили в туристическия пакет услуга „плаж – чадър и шезлонг“, защото често се варира с цената, почистването и квалификацията на спасителните екипи и тяхното човешко отношение.

Пълният анализ и данни на Бургаската регионална туристическа камара може да видите в прикачения файл.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати