Новини Събития

Празнуват 136 години от Съединението в град Съединение

   
Празнуват 136 години от Съединението в град Съединение

Сто тридесет и шестата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия ще бъде отбелязана в град Съединение с тържествен митинг заря и възстановка на историческите събития. Преди това гост на града ще бъде президентът Румен Радев, предаде БНР.

На днешния ден през 1885 г. над 300 четници се събират в късните следобедни часове в центъра на град Съединение, тогавашното Голямо Конаре, и по призива на председателя на Тайния революционен комитет Петър Шилев потеглят към Пловдив – столицата на Източна Румелия, за да арестуват генерал-губернатора Гаврил Кръстевич.

Те увличат още родолюбци от другите села, а предводител им става Продан Тишков, останал в историята като Чардафон Велики.

След задържането на Гаврил Кръстевич четниците се завръщат победоносно заедно с него в Голямо Конаре, за да може на следващия ден в Пловдив да бъде обявено Съединението.

Президентът Румен Радев ще отправи приветствие днес към жителите и гостите на Съединение и ще посети църквата „Свети Атанасий“, където ще се състои панихида в памет на голямоконарци, участвали в събитията преди 136 години. Той ще поднесе и венец пред паметника на Съединението.

След град Съединение президентът Румен Радев ще посети Чирпан, където ще участва в  тържествената церемония на площада по повод 136-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Държавният глава ще приеме почетния строй и ще произнесе слово.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати