Новини Турагенции

Кипър очаква туризмът да се възстанови чак през 2024 г.

  05.09.2021 15:51  
Кипър очаква туризмът да се възстанови чак през 2024 г.

 Кипър очаква да възстанови нивата си на туризъм отпреди пандемията, от рекордната 2019 г., едва през втората половина на 2024 г. Страната се насочва към нови туристически пазари.

2021-а е преходна година за туризма в Кипър, за да може да започне възстановяването на сектора през 2022 г., заяви заместник-министърът по туризма Саввас Пердиос.

Популяризирането на местния туристически продукт ще продължи активно през есента с цел удължаване на сезона, обяви той. Очаква се броят на пристигащите чуждестранни гости да се увеличи през септември и октомври.

Според Асоциацията на кипърските туристически агенции усилията на всички участници в туристическия пазар могат да допринесат до края на годината страната да посрещне около 70% от посетителите си през рекордната 2019 г.

Кипър може да се наложи да изчака до 2024 г., за да достигне резултатите от най-успешната си предпандемична година, предупреди зам.-министър Пердиос.

2019-а бе рекордна в историята на най-печелившия кипърски икономически отрасъл с пристигналите почти 4 млн. туристи.

„Стълб” за възстановяването на сектора през това лято са руските туристи. Те съставляват 40% от туристическия поток за трите летни месеца /юни – август/ и за първи път надвишават броя на британските отпускари, които са само 10%.

Пазарите, в които правителството инвестира активно през последните 18 месеца, като Украйна, Гърция, Полша и Израел, са увеличили дела на туристическото си присъствие с 5-8%, отбеляза заместник-министър Саввас Пердиос. Той подчерта, че през следващите месеци и през 2022 г. се очаква на преден план да излязат нови туристически пазари.