Събития

Стотици гости на Банско опитаха автентични ястия на кулинарен фестивал

   
Стотици гости на Банско опитаха автентични ястия на кулинарен фестивал
  БНР

Традиционни ястия от Банско и района се представят на кулинарен фестивал, организиран от Задругата на банските механджии. Стотици гости на курорта опитаха от гозбите, а деца месиха тесто за празнична питка и баница.

Четиринадесет местни механи, обозначени със специалния знак „Уникално Банско“, показаха на площада автентични ястия, които се правят по стари рецепти.

„Това беше идеята, с която се създаде Задругата на банските механджии – да се запазят традициите такива, каквито са били. Местните собственици на ресторанти още от 5-6 години насам имат задруга, в която прилагат автентичната рецепта за автентичната банска кухня. Продуктите, които ползваме са произведени в нашата планина Пирин, по-голямата част от продуктите са на местни земеделски производители, които също добавят стойност на нашата продукция“.

Кулинарният фестивал, който продължава три дни  и се допълва с  песните, хората и носиите на банскалии, е подкрепен и от общината.

Това е вкусният финал на лятото, каза заместник-кметът Сашка Въчкова.

„Държа да подчертая, че това е една инициатива на съюза на туристическия бизнес – да покажат какво могат и какво се предлага в механите в Банско. Не можем да говорим за Банско без традициите на кухнята и без фолклора."/ БНР

 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати