Новини Транспорт

Тръгнаха чартърите за Египет

   
Тръгнаха чартърите за Египет

Директните чартъри за Египет започнаха да се изпълняват за есенния сезон. Туроператорът "Абакс" има полети всяка седмица до курортите Шарм Ел Шейх и Хургада. Те ще се изпълняват от българската авиокомпания European Air Charter и ще продължат до началото на ноември. Пакетите с настаняване на база All Inclusive могат да бъдат закупени от туристическите агенции в цяла България.
Екип на TravelNews пътува по програмата за почивка в Шарм Ел Шейх със 7 нощувки, полети и all inclusive. Другата е комбинирана - 6 нощувки в Хургада и 1 нощувка в Кайро с посещение на пирамидите.
Полетът от София до Шарл Ел Шейх е само два часа и половина, и беше пълен. Излита се в 9 часа сутринта. Египет е 1 час назад по часово време от България. В самолета дават безплатно вода. Останалите напитки и храни се заплащат. Пиете едно кафе, слушате музика и четете вестник, списание или книга и вече сте стигнали. Самолетът прелита над Кайро и могат да бъдат снимани отгоре пирамидите. След това можете да видите пустинята, Суецкия канал и накрая стигайки сте над красивото Червено море и Синайския полуостров, който се намира в Азия. Именно на него е разположен курортът Шарм Ел Шейх. Полезна информация получавате от екскурзоводите на "Абакс", които пътуват в същия полет и разказват по време на него. Важно е предупреждението им, че е забранен износът на корали, а нарушаването на закона е лишаване от свобода за 5 години.
Още на слизане от самолета те удрят 34 градуса на летището. Попълва се здравна декларация, че нямате симптоми на COVID. Проверяват сертификатите на ваксинираните и PCR тестовете на останалите. След това трябва да попълните бланка за влизане в Египет, на която се отбелязва в кой хотел отсядате. Предоставя се на паспортния контрол.
Българите сме освободени от виза и такса при влизане от Шарл Ел Шейх. Докато за Хургада и Кайро се плаща 25 долара такса, а визата се поставя директно на летището.
През паспортния контрол се преминава много бързо. Струпване има на изхода, където се проверяват на скенер багажите. Ако искате да имате интернет навсякъде в курорта, трябва да си купите сим карта. На летището има гише само на местния оператор Vodafone. Цената за 5 гигабайта е 10 долара, за 10 гигабайта - 14 долара, а за 15 гигабайта - 18 долара. Карти на другите местни оператори се продават по супер маркетите в курорта.
Екскурзоводите разпределят хората по автобусите за различните хотели. Местният партньор на "Абакс" е компанията Travco, която работи с германския туроператор TUI. Пристигаме в хотела, където се попълват карти за настаняването и трябва да представите своя ваучер. Веднага ви дават гривна за обяда. След него ви настаняват.
Нашият хотел Coral Sea Holiday Resort е на брега на Червено море, петзвезден с 5 ресторанта, огромни басейни и аквапарк. В следващите дни очаквайте репортажи от Шарм Ел Шейх в TravelNews.bg.

Мирослав Иванов, Шарм Ел Шейх



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати