Анализи

Двете най-големи обединения в туризма предприемат общи действия за оцеляване на бранша

  07.09.2021 10:03  
Двете най-големи обединения в туризма предприемат общи действия за оцеляване на бранша

Двете най-големи обединения в туризма – Алиансът на туристическата индустрия в България (АТИБ) и Конфедерация на българския туристически бизнес (КБТБ) ще подпишат Меморандум за сътрудничество и общи действия и ще създадат Национален кризисен щаб за спасение на туризма в България. 

Събитието ще се състои от 12 часа на 8 септември в пресклуба на БТА в София.

Организациите ще обединят усилията, опита и професионалната си експертиза, предприемайки общи действия за оцеляване на бранша и запазване на заетите в структуроопределящия за българската икономика сектор в тежките условия на глобална пандемия и последиците от нея за българския туристически бизнес.

Националният кризисен щаб за спасение на туризма в България ще обедини усилията на бизнеса и ще координира действията на различните му представители за защита на интересите му. От двете организации подчертават, че действията им нямат да имат политически характер и с тях няма да се преследват политически цели.

От страна на АТИБ на събитието ще присъстват: проф. Георги Рачев, Георги Щерев, Атанас Димитров, Златко Златанов, Георги Тръпков, Малин Бистрин, Бранимир Миланов, Енчо Енев, Павлина Илиева и др.

От страна на КБТБ на събитието ще присъстват: Ричард Алибегов, ротационен председател на КБТБ и председател на Българската асоциация на заведенията, Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията в България, Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма, Теодора Жилкова, изпълнителен директор на Българско конгресно бюро и др.

В 15 часа на 8 септември на площад „Народно събрание“ стартира национален протест на българския бизнес, подкрепен от множество организации, чието оцеляване е поставено на карта с въвеждането на новите мерки срещу Covid-19 и липсата на компенсации за ударените сектори.