Заведения Новини

Стойчо Кацаров няма да се огъне под натиска на улицата

   
Стойчо Кацаров няма да се огъне под натиска на улицата

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров няма да смекчи новите мерки, влезли в сила на 7 септември. В кулоарите на парламента пред журналисти Кацаров заяви, че мерките не са приемани по браншове. Мерките са приемане на базата на епидемиологичния риск при изпълняване на съответната дейност. Мерките не са измислени тази седмица от експертите на МЗ, а това е основата на науката "Епидемиология", категоричен бе министърът.

Кацаров посочи, че ако се спазват заповедта и мерките, които са минимални спрямо ситуацията, това може да помогне в рамките на 2-3 седмици да видим резултат от прилагането им и да ги отменим. "Другото означава - отменяме  мерките сега и следващата седмица в болницата има 5000, 6000, 7000 души, а в интензивното отделение 1 000 души. Тогава вие ще ми казвате: Защо отменихте мерките и допуснахте да се стигне до ситуацията", каза Кацаров.

Той няма да се огъне под натиска на улицата с аргумент, че не би било правилно в тази ситуация. Правилният подход е колкото е възможно по-стриктно да спазваме мерките. Нека да носим маски на закрито, дори и на открито, ако има хора около нас. Нека да се опитаме да си помогнем по този начин, но да помогнем и на хората, чиято дейност страда най-много от мерките, настоя Кацаров. Ако тръгнем да воюваме едни с други, да се преследваме и наказваме, със сигурност няма да успеем, а цената ще я платят нашите родители, баби и дядовци, защото те умират, въпреки че се заразяват по-млади хора от делта варианта на вируса, подчерта министърът.

Той призова всички хора, не само собствениците на заведения, а тези, които ги посещават, да проявят разбиране и емпатия един към друг, но и към хората в болниците, които умират всеки ден.

"Не се ваксинирахме. Нямаме друг механизъм да ограничим разпространението на заразата, да намалим броя на болните в болниците и да намалим броя на починалите хора, освен да приложим такъв тип мерки", коментира Кацаров.

По думите му правителството е подготвено за прилагането на мерки за компенсация за всички, засегнати от мерките. Кацаров събрал становища от браншови и работодателски организации, които са изпратени до всички ресорни министерства, за да бъдат съобразни с действащите програми. Няма закъснения с плащанията, а плащанията за септември ще се извършват през октомври. Не са пропуснати никакви срокове, а Кацаров се надява тази или най-късно другата седмица НС да приеме актуализацията на бюджета.

"За мен най-важното остава ние като общество да приемем тези неща, да проявим разбиране по този въпрос, а не да се преследваме, да се гоним и да се наказваме. Това касае всички. Погледнете какъв абсурд е - човек, на когото в семейството му е починал човек от коронавирус, да се обажда да търси съдействие и го питам - ти ваксинира ли се - не сме се ваксинирали. Представяте ли си - в семейството си има починал от ковид и не са го направили, а на фона на това казваме - ние ще отидем на дискотека, на събор, на митинг, ще се прегръщаме, ще се целуваме, ще кашляме и ще кихаме в лицето си, ще разменяме вируса и не ни интересува какво ще стане. Ще се заинтересуваме тогава, когато ножът опре до кокала и тогава, когато не е възможно да се направи нищо".

Кацаров запита как се излиза от такава ситуация - с мерки, проверки или контрол. Той увери журналистите, че докато той е министър, ваксинацията ще бъде доброволна, а не задължителна.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати