Анализи

Туристическият бранш се обедини в общи действия за първи път след 30 години

   
Туристическият бранш се обедини в общи действия за първи път след 30 години

Може да се преборим с всеки, който се изправи пред туризма. Трябва да видят валяка на българския туризъм, който идва бавно и спокойно към тях. Това заяви председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов на пресконференция в БТА по повод новите COVID мерки и подготвяните протести срещу тях.

Той подчерта, че заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров нарушава Конституцията и правото на труд и настоя за адекватна финансова помощ за всички засегнати от бранша и съпътстващите го сектори.

На пресконференцията двете най-големи обединения в туризма - Алиансът на туристическата индустрия в България и Конфедерацията на българския туристически бизнес, подписаха Меморандум за сътрудничество и общи действия и обявиха, че ще създадат Национален кризисен щаб за спасение на бранша в кризата заради коронавируса.

Те подчертаха, че действията им няма да имат политически характер и с тях няма да се преследват политически цели. Eдинственото им желание е заетите в бранша да могат да работят.

От сектора отбелязаха, че за първи път от 30 години туристическият бранш е така обединен. Те са категорични, че безпътицата в модела на управление на Министерството на туризма трябва да бъде преустановена и призоваха президента Румен Радев, който предстои да назначи новия служебен кабинет, да чуе бизнеса, тъй като последните три месеца са били загубени за българския туристически сектор.

За нас е цинично да се въвеждат здравни мерки, без това да е съпроводено от икономически такива, отбелязаха от организациите.

Те бяха категорични, че след днешния национален протест срещу COVID мерките, който ще се проведе от 15.00 часа на площад "Народно събрание", цялата страна страна ще се включи в последващи протести.

Кацаров каза, че няма да преосмисли заповедта си, а ние няма да преосмислим поведението си, категорични бяха от бранша.

Припомняме, вчера, предвид заявената готовност на ресторантьорския бранш за гражданско неподчинение спрямо новите мерки, от Министерството на здравеопазването предупредиха, че протести не могат да спрат разпространението на вируса, нито ще намалят броя на хоспитализациите и починалите от COVID-19.

По-рано днес здравният министър бе категоричен, че няма да се огъне под натиска на улицата за мерките.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати