Хотели

Атанас Димитров от БХРА: Продължаваме с протестите

   
Атанас Димитров от БХРА: Продължаваме с протестите

Благодаря на всички, колеги от туризма и съпътстващите индустрии, които се включиха в обединения ни протест и дойдоха от цялата страна в София, за да покажат на управляващите, че не може да продължава така. Благодаря на представителите на всички организации в Алианса на туристическата индустрия в България – АТИБ и на Конфедерацията на българския туристически бизнес – КБТБ, които показаха, че заедно сме по-силни и можем да отстояваме интересите си като един, загърбвайки различията. Благодаря на представителите на всички съпътстващи бизнеси, които също са много засегнати и се включиха активно в протеста – превозвачи, таксиметрови шофьори, аниматори, ди джеи, организатори на събития, сватбени агенции и тн. Ще продължим с протестите до победата, заяви зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация ( БХРА) Атанас Димитров.

Протестите започнаха от Варна, продължиха през Велико Търново, Пловдив, Русе, Добрич, Ямбол, Хасково, Козлодуй, София, като продължават и в други градове като Кърджали, Монтана, Враца и Силистра. И ще продължат докато това или следващо правителство не седне на масата и не договори нормални икономически мерки за компенсации с бранша, посочи Димитров.

Защото не може да не работят нашите колеги от нощните заведения, да се ограничава бизнеса на останалата част от сектора, да не се предвиждат никакви помощи за фирмите и служителите им, цената на тока да се увеличава в пъти, да поскъпват газът и парното и въпреки това да не се обсъждат никакви икономически компенсации за пострадалите бизнеси, обясни Димитров. Той посочи, че дори мярката 60/40 е неефективна след направените промени от кабинета.

Оттук не можем да си позволим да дадем заден ход. Благодарим на кабинета , че с неадекватните си мерки успя да обедини туристическия бранш. Но това не е достатъчно. От една страна правителството сякаш очаква да започнем да мрем, за да отпаднем като ангажимент, като не полага усилия за активизиране на имунизационния процес, а от друга оставя стотици хиляди хора без препитание и без обезщетения заради последиците от решенията си.

Ножът е опрял до кокала, затова очакваме управниците да проявят достатъчно разум, отговорност и държавническо мислене и вместо да се опитват да яхнат протеста, да вземат необходимите мерки за оцеляване на сектора.

В момента действията ни са мирни и спокойни, но трябва да се има предвид, че след 15 дни нашите работници няма да има от къде да получат заплати, ще дойдат солените сметки за ток, ще пуснат парното, разходите ни ще се увеличават, а приходите ще намаляват. И тогава наистина абсолютно всички едновременно ще излязат на улицата, подчерта Димитров.

Продължаваме щафетно с протестите в цялата страна до следващия голям протест в София, допълни той.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати