Анализи

Георги Рачев: Летният сезон беше само 40 дни

   
Георги Рачев: Летният сезон беше само 40 дни

Хотелите по южното Черноморие бяха с добра заетост само за 40-45 дни. Статистиката е много важна, за да може реално да се оценят нещата. Нашата цел е да удължим почивния сезон, така че той да може да продължи поне половин година. Могат да бъдат организирани събития през студената част на годината. Летният туристически сезон в България имаше успех, но голяма част от хотелите не отвориха. Това коментира проф. Георги Рачев, Алианс на туристическата индустрия в България, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Алиансът на туристическата индустрия в България (АТИБ) и Конфедерацията на българския туристически бизнес се разбраха да работят заедно за запазване на заетостта в тежките условия на пандемия и последиците от нея. Всичко това се случва на фона на протести от различни браншове срещу новите противоепидемични мерки.

"Алиансът на туристическата индустрия в България изцяло подкрепя протестите. Целият туристически бизнес са обедини, макар че е съставен от различни отрасли. Едни са вижданията и целите на хотелиерите, а други са на ресторантите към хотелите".

Другата тема от разговора бе как може да бъде спасен туризмът в България.

Изпуснахме година и половина. В Европа не говорят за рестарт на туристическия бизнес, а как да се стигне предпандемичното ниво от 2019 г. Според прогнози около средата на 2022 г. туристическият сектор ще се възстанови. За бизнеса в България са дадени 650 милиона лева, но не стана ясно по какъв начин са разпределени средствата, обясни проф. Георги Рачев.

"Единственият сектор, който беше затворен със заповед, беше туристическият, като продължава да бъде ограничаван. Как си представяте едно заведение да работи с 30-50% от посетителите си?".

От думите на госта стана ясно, че до преди пандемията само хотелиерите можеха да се възползват от мярката за по-ниско ДДС.

"Това е много важна икономическа мярка, която е необходима в наше време. Към нея трябва да се подходи много внимателно, тъй като много отрасли ще искат да се възползват от нея".

Проф. Рачев каза, че Алиансът на туристическата индустрия в България работи непрекъснато за повишаването на качеството на услугата на туристически продукт в България.

"През последната година и половина срещаме само трудности, като качеството не се е повишило. Напуснаха ни ценни кадри, тъй като няма работа и рязко падна сигурността, че утре няма да останеш на улицата", каза гостът.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати