Оферти

Месопотамия - мистериите на изтока и планината Немрут

  10.09.2021 08:48  
Месопотамия - мистериите на изтока и планината Немрут

Туроператорът "Екзотик холидей" предлага уникална екскурзия "Месопотамия - мистериите на изтока".
 
София - Истанбул – Хатай – Газиантеп – Планината Немрут – Шанлъурфа – Мардин – Истанбул – София
8 дни/ 7 нощи
  
Потвърдена програма! Екскурзия за ценители - пътешествие през историята на вековете в автентична Турция. Докосване до дълбините на загадъчните места, където история и религия се преплитат. Подбрани бутикови 5* хотели! Група максимум 12 човека!

 

Програма в word файл:  изтегли

 

ДАТА ЦЕНА ЗАПИТВАНЕ
18.09.2021 1198.00 € ЗАПИТВАНЕ
Цената включва:
 • Транспорт с микробус София - Пловдив - Истанбул - София
 • Самолетен билет: Истанбул - Хатай / Мардин - Истанбул, с включен 20 кг. багаж
 • 7 нощувки в бутикови и 5* хотели по маршрута, на база закуска
 • 2 обяда - един в Халфети и един в Мардин
 • Луксозен  Mercedes Vito или  Mercedes Sprinter - само за нашата група. Изминаваме около 1250 км за 7 дни
 • Всички посещения и входове по програмата
 • Професионален екскурзовод на български език
 • Медицинска застраховка с COVID 19 покритие 10 000 евро

 

Програма
1 ДЕН
София - Истанбул
Отпътуване от София – Пловдив – Истанбул (около 6 часа с микробус). Пристигане в Истанбул. Настаняване в хотела. Пешеходна обиколка в района на Султан Ахмед, Египетски пазар. Свободно време за вечеря. Нощувка.
2 ДЕН
Истанбул - Хатай
месопотамияЗакуска. Трансфер до летище Sabiha Gökçen в азиатската част за полет до Хатай в 08:55 ч. Кацане в Хатай в 10:35 ч.
Хатай - там, където Средиземно море се сбогува с Анадола, пред вашите очи се открива прекрасна гледка - това е градът на толерантността, град с хилядолетна история ... Един от най-старите градове в света, където от век на век всички религии и култури живеят заедно в тишина и спокойствие, образувайки своята уникална културна мозайка. Това е един от най-забележителните градове в света, който е преживял големи епохи, войни, религии ... и е бил свидетел на много събития.
Местата, които ще посетим днес:
# Водопад "Сълзите на Аполон"
Аполон, Богът на светлината, синът на Зевс, вижда младо и красиво момиче край реката. Името на тази уникална красавица е Дафне. Аполон иска да говори с нея, но Дафни започва да бяга от него. Тя бяга, Аполон гони и крещи: „Не бягай, обичам те“. Дафни се плаши и продължава да бяга. Разстоянието между тях става по-кратко и в един момент Дафне чува дъха на Аполон в косата си. Осъзнавайки, че вече няма спасение, Дафни изведнъж спира, драска земята с крака и извиква: „О, майко земя, покрий ме, скрий ме, защити ме“. След тази искрена молитва Дафни чувства, че нейните органи стават тежки и дървесни. Сива кора покрива гърдите й, ароматната коса се превръща в листа, ръцете се превръщат в клони, а младите крака се превръщат в корени и отиват в дълбините на земята, превръщайки се в заливово дърво (дафиново дърво).
Изненадан от тази гледка, Аполон наблюдава с тъга как Дафни се превръща в дърво. Тогава той я прегръща и чува биенето на сърцето й, сърцето, което все още бие под твърдите кори, и извиква: „Дафни, отсега нататък ти ще бъдеш свещеното дърво на Аполон. Неувяхващите листа ще са венец за главата ми. Герои, победители във войните винаги ще украсяват  челата си с твоите листа. Имената ни ще вървят рамо до рамо в песните и поезията. След тези думи Дафни с уважение поздравява Аполон, като се поклонява с клоните си. С тъга и вълнение Аполон прави корона на главата си от ярките листа на Дафне. Мястото, където се развива тази история, е днешното Харбие. Оттогава, победата на поезията и оръжията е възнаградена с дафинов клон и според легендата днешните водопади в Харбие  са сълзите на Аполон.
# Църквата Свети Петър
Една от най-старите и основни светилища на християнството, първата в света пещерна църква, където апостол Петър е чел проповедите си, се намира в скалата на връх Стариус и е дълбока 13 м, широка 9,5 м и висока 7 метра.
# Хотел Музей Антакия
По време на строителството на хотела са открити древни разкопки и мозайки. Следователно днес сградата на хотела изглежда като надвиснала над древните руини.
# Археологически музей
Хатай е градът на мозайките! В околностите му вече са открити хиляди мозайки, а колко още могат да бъдат намерени! Всякакви изкопни работи тук са строго забранени, с изключение на археологическите работи, районът е под закрилата на ЮНЕСКО. Затова, разбира се, ще посетим уникалния и световно известен, вторият по големина музей на мозайките в света.
Настаняване в THE SHAHUT HOTEL или подобен!
Бутиков хотел, разположен в центъра на Антакия със своите красиво декорирани стаи и великолепна архитектура. Състои се от 3 исторически реставрирани имения, построени през 1900 г. в съответствие с оригинала, състояща се от 24 стаи, затворен паркинг за 15 автомобила, многофункционална зала за 300 души, 2 конференц зали за 120 души, двор за 100 души и бар и кафене за 50 души.
3 ДЕН
Хатай - Газиантеп
месопотамия Закуска. Продължаваме разходката на Хатай с посещение на:
# Тунел на Тит Веспасиан / Пещера Бешикли
Истинско чудо на древното инженерство, разположено в покрайнините на малкото турско градче Самандаг. Римска сграда, 1 век пр. Н. Е. Ще посетим и некропола, изсечен в скалата. Пещерата Бешикли и издълбани в скалата древни гробници - необичайно антично място, 1 век пр. Н. Е
# Църквата "Свети Симеон Стълпник"
В продължение на много векове манастирът е бил център на поклонение, където хората са идвали за лечение от древни времена. Това е място за молитва, чудеса и сила!
Отпътуване към Газиантеп (около 2 ч.).
Газиантеп, най-големият град в Югоизточна Анадола, е богат мегаполис с население от почти 2 милиона. Като едно от най-старите селища в Анадола, градът е бил дом на много цивилизации и е запазил своето значение през всеки период от своята богата история. Разположението на града на кръстовището на Месопотамия и Средиземно море и копринения път, го е превърнало в център, където се срещат различни цивилизации, култури и религии.
Местата, които ще посетим днес:
Градът постигна значителен напредък в областта на изкуството, особено през римския период, а мозаечните подове, украсяващи богати вили, станаха конкурентни на световните дизайни. Откритите по време на разкопките мозайки показват, че Зеугма е буквално мозаечен град. И след като са открили рекорден брой бикове по време на разкопките, Зеугма и целият регион са признати за „световен рекордьор“. Бикове - Molyvdovul (от гръцки "molivdos" - олово) е двустранен висящ оловен печат. И това е една от основните характеристики, която прави Zeugma уникално място.
# Меден пазар (Bakırcalar)
Този ориенталски пазар е един от петте най-големи исторически базара в Турция. Незабравим вкус, смесица от модерност и история. Медният бизнес, който има над 500-годишна история в Газиантеп, продължава и днес и все още се произвежда от медни майстори. Базарът, където продължават традиционните медни изделия, ще ви плени с красива ръчно изработена бродерия. Bakırcılar е базар, където можете да усетите историческата текстура с дълбоката си история и забавни занаятчии. Базарът, който е най-старият търговски район в града, в момента привлича вниманието на туристите.
# Базар Алмаджи
Ориенталски пазар за подправки, местни продукти и сувенири (Apple Bazaar), известен като най-старият базар в Газиантеп. Базарът Almaci ще ви очарова с орехови колбаси Газиантеп по рафтовете, плодова каша от внимателно подбрани антеп шам фъстъци, сушени зеленчуци, висящи от тавана, вкусни чайове, известното кафе Газиантеп Мененгич (Gaziantep Menengic) и разнообразни подправки, разпространявани на пазара.
# Автентично ориенталско кафене «Тахмис» 1631
Антеп Фъстъкът присъства стабилно и в местните напитки. Това е вид кафе, което се приготвя от изсушените смлени семена на див неблагороден антепфъстък. Можете да дегостирате това кафе Мененгич в най-реномираното и най-старото местно кафене «Тахмис», което посреща клиенти от далечната 1631 г.
Настаняване в Газиантеп в Green Park Hotel Gaziantep – 5* или от същата категория!
Green Park Hotel Gaziantep има предимството, че е идеално място за тези, които отсядат в Газиантеп, в непосредствена близост до музея Zeugma и на 5 минути от центъра на града.
4 ДЕН
Газиантеп – планината Немрут
месопотамияЗакуска. Посещение на Музея на мозайката Zeugma.
Покритата част на музея обхваща площ от 25 000 квадратни метра, откритата площ - 30 000. Размерът му е сравним с Националния музей на Бардо в Тунис, най-големият музей на мозайките в света. Музеят съдържа много експонати от римската епоха. Но основният символ на музея е фрагмент от една от мозайките - циганка. Очите на момичето са разположени по такъв начин, че изглежда сякаш те гледат всеки зрител.
Зеугма
Belkis / Zeugma е град, построен на хълмовете на 10 км източно от региона Низип Газиантеп. Селевк I Никатор, един от пълководците на Александър Велики, през 300 г. пр. Н. Е. основава град, наречен Селевкия Ефрат, където Александър Велики преминава река Ефрат. Той основава втори град срещу този град с името на съпругата си Апама и свързва двата града с мост. Градът е присъединен към Римската империя от 31 г. пр. Н. Е. , а името му се променя на "Zeugma", което означава "мост". През римския период градът преживява своя златен век. През 256 г. сл. Н. Е. Сасанидският цар Шапур I пленил Зеугма и го унищожил. След тази дата Зеугма не си връща предишната слава.
Трансфер до Адияман – Немрут (около 2 ч.).
Светилището на планината Немрут е гробницата на Антиох I от Комаген, която е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Немрут е разположен в югоизточна Турция в планината Тавър. Височината е 2150 метра над морското равнище.
Местата, които ще посетим още са:
# Едночасова разходка по река Ефрат
Едночасово пътуване с лодка по река Ефрат. Инспекция на потъналия град Халфети. Никога не сте виждали подобно нещо! Модерен град под вода! Къщи, училища, джамия ... Част от града е наводнен поради изграждането на язовир през 1999 година.
# Крепост Румкале
Добре запазена римска крепост и нейните сгради от късноримския и средновековния период. Намира се на десния бряг на река Ефрат.
# Черната роза на Халфети
Символът на региона е тайнствената черна роза, отглеждана само в района на Халфети, близо до бреговете на река Ефрат и никъде другаде по света!
Тъй като това е Розата на дявола, никой не я е пипал, но един ден тази Роза се превръща в медальон за обикновено  момиче. След като момичето взема този медальон и го връща на хазяина му, всички наоколо започват да смятат момичето за вещица. Хората решили да разпънат невинното момиче. Въпреки че Сатаната се опитал да спаси момичето от разпятието, тя не могла да се предпази от камъните, които паднали върху нея. Момичето починало. Сатаната изкрещял: «Червената роза, символизираща любовта на всеки човек, може да расте във всяко кътче на света, но моята любов е като тази „Черна роза“ и ще остане само болезнена следа на земята, точно там, където невинното момиче умряло.
Настаняване в Немрут в хотел Euphrat Hotel Nemrut или от същата категория!
Хотелът Euphrat Nemrut, разположен в Националния парк Немрут, ще очарова вас с уникалното си местоположение и ще ви спре дъха от атмосфера в историческото царство Комаген.
5 ДЕН
Планината Немрут - Шанлъурфа
месопотамияПосрещане на изгрева в планината Немрут!
Изключително вълшебно място! Светилище  на 2150 метра над морското равнище. Гробницата на Антиох I от Комаген е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.
Закуска. Трансфер до Шанлъурфа (около 2 ч.).
Местата, които ще посетим, днес са:
# Исторически мост Чендере
Историческият мост, разположен на потока Чендере в Адияман, е известен като един от най-старите мостове в света, който се използва и до днес.
Намира се на 55 км от Адияман в древно селище, известно днес като Ескикале. Той свързва Кахта и Синчик. Това е вторият по големина своден мост, построен от римляните. Дължината му е 120 m, ширината е 7 m. Състои се от 92 камъка, всеки с тегло 10 тона.
От двете страни на южния вход на моста има колони в коринтски ред. От надписите върху тях разбираме, че едната колона е издигната в чест  императора Септимий Север, който е построил моста, а другата е на името на съпругата му Юлия Домна. Надписът върху колоната от едната страна на северния вход показва, че тази колона е издигната от името на техния син Каракала. Известно е, че е имало друга колона, издигната в името на Гета, другият син на императора. Обаче император Каракала (211-217 г. сл. Н. Е.), който заема трона след Септимий Север, убива брат си Гета и унищожава всичко, което било издигнато в името на Гета в римските земи, мостът Чендере също взема своя дял от това разрушение, колоната, която е била издигната в името на брат му Гета, е премахната.
# Гьобекли Тепе
Гьобекли Тепе. Храмов комплекс 10 000 г. пр. Н. Е. Уникална находка на археолозите през 1994 г. - най-старият храм в света, който е кръстен като „Турски Стоунхендж“. Въпреки че Гьобекли Тепе е по-стар от Стоунхендж с цели 7000 години! А също и по-стар от египетските пирамиди и всички други следи от древни цивилизации, открити на планетата!
# Шанлъурфа
Град с много богата история, този район играе важна роля за формирането на християнството и кръстоносните походи.
Районът на Шанлъурфа е с изключително богата древна история. Някои учени предполагат, че на близо в Гьобекли тепе, са живели Адам и Ева. И според еврейските и според мюсюлманските традиции Урфа се счита за родно място на пророк Авраам. Районът е тясно свързан и с пророк Йов (на арабски Еюб). Но не само главните религии почитат този град. Арменците го считат за свещен град – според тях тук е създадена арменската азбука. Урфа е град, който е бил превземан и доминиран от няколко цивилизации, включително Шумери, Вавилонци, Хети, Арменци, Асирийци, Перси, Македонци, Римляни, Сасаниди, Византийци и Кръстоносци.
Мюсюлманският свят е превърнал този град в голям паломнически център, регионална Мекка за хората, живеещи  в радиус от около 1000 км. Хората вярват, че в една от пещерите в центъра на съвременния град е роден Ибрахим (Авраам) – един от най важните пророци в исляма. Непосредствено до мястото, където се предполага, че се е появил на бял свят пророкът, е построена джамията Мевлиди Халил.
# "Езерото с рибите" или Балъклъ гьол
Езерце със свещени шарани  - Свещеното езеро, което е свързано с легендата за пророк Авраам. Намира се в двора на стара джамия от 12 век.
Тука най-силно се чувства смесването на религиите и легендите. Голямото езеро е свързано с пророка Авраам/Ибрахим. Според мюсюлманската легенда царят Нимрод научил за предсказание, според което ще се роди момче на име Авраам.
Това момче щяло да превъзхожда царе и богове. Майката, която заченала момчето от ангела Гавраил, укрила детето си в една пещера, за да го предпази от гнева и преследването на Нимрод. Момчето живяло в пещерата до 15-та си година, когато съзряло достатъчно, за да излезе навън и да опознае твореца. До този момент пръстите на Аллах му предоставяли вода, мляко, сок от фурми и квасено мляко. Нимрод подготвил сложно съоръжение-клада и хвърлил пророка в пламъците. Милостивият бог превърнал пламъците във вода, а въглените в шарани.
Настаняване в Шанлъурфа – хотел El Ruha Hotel – 5* или от същата категория!
Направете престоя си в El Ruha страхотен спомен. Удобните му стаи съчетават традиционна архитектура и модерна структура, както и великолепна гледка към Баликлигел и крепостта.
6 ДЕН
Шанлъурфа - Мардин
месопотамияЗакуска. Трансфер до град Мардин (около 2,30 ч.)
В очарователните народни песни се изпяват руините на древните градове, джамии, църкви и манастири. Висшето съдружество на религиите: мюсюлмани, асирийци, християни и езиди. Езиците, религиите, сектите и религиозната свобода е тук в Мардин. Още при първото завъртане на колелото на Месопотамия тук започва жизненият кръговрат. Целият свят е изумен от неговата ненаситна любов, уважение и търпение.
Местата, които ще посетим днес:
# Харран
Къщичките кошери на Харран; Харран е един от най-старите градове в света, където са се случвали библейски събития. Тук е живял Авраам. Тук, в Харран, той получи обаждане от Бог и на 75-годишна възраст отиде в Ханаанската земя (Палестина). И до днес местното население в Харан живее в необичайни къщи с кошери без прозорци, чиято архитектура е запазена от 3000 години.
Университет Харран; Известен е и като един от важните центрове на езичеството, основаващ се на политеистичната вяра на асирийците и вавилонците в древна Месопотамия, където луната, слънцето и планетите са били считани за свещени. Една от трите велики философски школи в света е училището Харран. Много международно известни учени са израснали в университета в Харран, известен от древни времена.
Градски стени и крепост Харран; Елиптичният град Харран е заобиколен от укрепена градска стена, изградена от изсечени камъни, която има 8 порти, според някои източници, и 187 бастиона. Известно е, че канавката зад стените, която сега е покрита с пръст, в миналото е била пълна с вода. Ичкале завършва местоположението на прекъснатите градски стени в югоизточния ъгъл на града. Въпреки че стените на Харан днес са в руини в някои части, те могат да се видят навсякъде. Сред портите са запазени само портите на Алепо.
# Медресето Касимие XIII - XIV век
Медресето Касимие XIII - XIV век - Много популярно религиозно ислямско училище, институцията работи почти 500 години до 1924 г. Архитектурата на сградите е перфектно запазена. Основните забележителности са Суфийският фонтан, символизиращ потока на човешкия живот от раждането до смъртта и след смъртта, както и впечатляваща врата с изненадващо сложни каменни резби. Веднъж попаднали на покрива, ще се любувате на красивите панорамни гледки към града.
# Свободно време в Мардин
Ще ви върнем назад във времето, преди няколко века, защото град Мардин е истински скъпоценен камък на историята! Ще се озовете по улиците, които перфектно са запазили историческия си чар. Древен Рим, Византия, Османската империя ... много сгради са запазени и до днес. Историята е буквално навсякъде! А знаете ли, че през 1960 г. ЮНЕСКО е защитил целия град! Преди Мардин само Венеция имаше такава чест!
Настаняване в Мардин в хотел KAYA NINOVA HOTEL или от същата категория!
Облегнат назад към замъка Мардин, извисяващ се над необятната красота на Месопотамската равнина, джамията Улу вдясно, църквата Мар Хирмис вляво, на терасата, където звездите са на една ръка разстояние, исторически улици от едната страна великолепие на първата улица от другата. Трансформирайки миналото в бъдещето, хотел Kaya Ninova предлага на своите клиенти 46 стаи, 86 легла, покрито пространство за 75 души, ресторант за 600 души.
7 ДЕН
Мардин
медина Закуска.
Местата, които ще посетим около Мардин днес:
# Деюрилски манастир Зафаран
Манастирът Деюрил Зафаран (Шафрански манастир) V век - Известен е не само с богатата си история, но и с пещерите си в скалите, издълбани от монаси, както и с уникалния си каменен таван без свързваща композиция - плочите са наклонени и се държат взаимно почти хиляда и половина години.
# Древен град Дара 6 век
Древният град Дара VI век - ранновизантийският град Дара, е основан само 30 години след падането на Древен Рим и се е превърнал в една от най-популярните туристически дестинации през последните години.
# Манастирът Мор Габриел 4 век
Основан е през 397 г. от сирийски православни монаси. Оттогава работи без прекъсване, като приема до 20 хиляди поклонници всяка година.
# Стария град - Мидият
Разходете се по улиците на този древен град и се удивите на красивата му ориенталска архитектура, където величествени златни къщи с издълбани прозорци и врати се издигат над високите стени. Самият град Мидият се споменава в историята още през 8 век пр. Н. Е., Когато е превзет от асирийския цар, но векове наред многократно е преминал от ръка на ръка. Тук са успели да посетят персийци, гърци, римляни, араби, монголи и много други завоеватели.
# Къща за гости - Конукави
Най-известната атракция в Мидият. Каменната къща за гости на управителя, заемащ най-високата точка на стария град. Конукави е заснет в популярния телевизионен сериал " Съла" и «Херджаи», поради което достъпът тук е затворен в продължение на много години.
Нощувка в хотел KAYA NINOVA HOTEL или от същата категория!
8 ДЕН
Мардин – Истанбул - България
Закуска. Полет от Мардин за Истанбул в 08:55 ч. Кацане в Истанбул в 10:50 ч. Отпътуване за България (около 7 ч. с миробус)
ПАКЕТНИ ЦЕНИ:
 
Дати на заминаване Човек в двойна стая Единично настаняване
18.09.21 1198 евро / 2343 лева 1378 евро / 2695 лева

Начин на плащане:
 • Депозит – 200 лева при резервация.  
 • Доплащане –  30 дни преди отпътуване.
Пътуващите имат право да прекратят едностранно договора по всяко време преди започването на изпълнението на туристическия пакет, след заплащане на следните анулационни суми, в случай на отказ от пътуването, фирмата възстановява заплатената сума при следните удръжки:
 • до 30 дни преди датата на отпътуване: без неустойка.
 • при по-малко от 30 дни от датата на пътуване: 100% от целия договор.
 • смяна на име до 10 дни преди пътуване: без неустойка.
Анулации без неустойка и връщане на суми:
 • При анулация на пътуването от страна на ТО, сумата се възстановява в рамките на 7 дни от деня на анулацията;
 • При невъзможност от пътуване, поради забрана или ограничения в следствие на епидемиологична обстановка свързана с COVID 19, заплатената сума се възстановява в пълен размер в рамките на 14 дни от датата на отпътуването.
*Изключение прави само случай на развитие на епидемиологичната обстановка и възпрепятсване на пътуването поради затваряне на границите на България и Турция. В такъв случай туроператора се задължава да възстанови внесената от потребителя сума в срок до 14 дни след датата на отпътуване.
 
Необходими документи:
 • Данните от валиден международен паспорт. Тази информация ни трябва за договора и медицинската застраховка!
Вид използвани транспортни средства по програмата:
 • самолет
 • микробус
 Допълнителна информация  
 • Изискване за минимален брой туристи: 10 туристи. Срок за уведомление за недостигнат брой: 30 дни преди датата на отпътуване.
 • Авиокомпанията си запазва правото за смяна на часовете на излитане и кацане, за което туроператора ще информира своевременно потребителите.
 • Преди заминаване туроператорът ще информира туристите за евентуални изисквания, процедури и препоръки касаещи влизането и престоя в Турция.
 • Екскурзията не е подходяща за лица с ограничена подвижност
 • За пътуване до Турция е необходимо да притежавате валиден международен паспорт.

В случай, че ПОТРЕБИТЕЛЯТ прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му, всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за негова сметка.
ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетни билени по международни полети и не по-късно от 30 дни преди датата на тръгване, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с евентуалното преиздаване на билетите.

/ exoticholiday.bg