Турагенции

Венеция ще следи туристите с камери и по телефона

   
Венеция ще следи туристите с камери и по телефона

Венеция не просто планира нова туристическа такса и система за резервации за управление на туристическия поток.

Градът разполага със стотици камери за видеонаблюдение и система за проследяване на мобилни телефони, за да следи кой влиза в пределите му.

Целта на местните власти е да се проследи „всеки човек, който стъпи в града на лагуната“, съобщава Ройтерс.

Агенцията описва система от 468 камери и сензори, които позволяват на служителите да разграничават жителите от посетителите, да проследяват началната и крайната им дестинация, както и колко бързо се движат хората.

Кметът на Венеция Луиджи Бруняро, макар да очаква отхвърляне на новите мерки за контрол на туризма, посочва пред Ройтерс: „Моят дълг е да направя този град удобен за живеене както за тези, които го обитават, така и за тези, които искат да го посетят“.

Венеция все още не е взела решение колко посетители са твърде много или кога точно ще започне да изисква резервации и такси. Градът вече е предприел стъпки за ограничаване на туризма, като се започне със забраната на големи круизни кораби.

Исторически Венеция привлича около 25 милиона туристи годишно - достатъчно, за да се замърси водата, преминаваща през емблематичните й канали, и да се задръстят идиличните туристически атракции.

Градът планира да използва приложение за резервации и тества турникети, които биха могли да спират посетителите, ако стане твърде претъпкано. На вода Венеция планира да измерва трафика и скоростта  на гондолите. По време на ограниченията заради пандемията каналите бяха с кристално чисти води, невиждани от десетилетия.

Като част от усилията на града да управлява туризма, Бруняро посочва, че се очаква посетителите да се придържат към определени насоки. "Ще бъдат въведени условия за получаване на приоритетни резервации и отстъпки", казва той. "Не можеш да дойдеш по бански. Не можеш да скочиш от мост или да се напиеш. Който и да дойде, трябва да уважава града."



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати