Новини

Депутатите гласуваха 70 млн. лв. директна подкрепа за туризма

   
Депутатите гласуваха 70 млн. лв. директна подкрепа за туризма

Народните представители гласуваха 70 млн. директна подкрепа за туристическия бизнес в актуализацията на бюджета на държавата тази вечер. Предложението беше направено от депутата Ивайло Кожухаров от ИТН, което беше подкрепено със 171 гласа от всички партии. Против бяха единствено от "Демократична България". Средствата ще бъдат разпределени по следния начин -  60 млн. лева са в подкрепа на туристическия бизнес, 6 млн. лева са за туроператорите за възстановяване на пари към клиентите, вследствие на анулирани пътувания поради Ковид-19 и 4 млн. лева целева помощ за екскурзоводите. Бюджетът ще отиде в Министерството на туризма, което ще трябва да ги разпредели към бизнеса, обясни пред TravelNews Ивайло Кожухаров.
Отделно са заложени 60 млн. лв. за подпомагане на българските авиокомпании и 40 млн. лв. на автобусните превозвачи, които мерки са към Министерството на транспорта.
В актуализацията на бюджета са планирани общо до 440 млн. лева за подпомагане на бизнеса и програми за заетост. От тях 350 млн. лева са за запазване на заетостта и за изплащане на компенсации на фирмите, ощетени заради пандемията. Още 20 млн. лева са предвидени за изплащане на компенсации на самоосигуряващи се лица.
Служебният министър на туризма доц. Стела Балтова не беше предложила мерки и средства за туризма в актуализацията на бюджета на държавата. По тази причина депутатите решиха сами да внесат предложения.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати