Новини Събития

Гастрономически туризъм: Опознай България, като я вкусиш

  11.09.2021 15:14  
Гастрономически туризъм: Опознай България, като я вкусиш

Докато държавата чертае карти и планове за популяризирането на родния туризъм, но само на думи и теория, дългогодишният журналист Екатерина Терзиева и създател на агросайт стартира уникална по рода си туристическа платформа за гастрономически и винен туризъм SlowTours.bg.

Във фокуса на пътуванията из различни краища на страната са традиционни, но забравени, а за мнозина непознати български ястия и напитки, стари родни занаяти, ритуали и традиции, както и изчезващи български сортове плодове и зеленчуци, стари породи животни, като древната българска порода Източнобалканска свиня, която е на 2500 години, местни сортове винено грозде, като ​мавруд, ​гъмза, широка мелнишка лоза и др. Затова и неслучайно слоганът на платформата е „Опознай България, като я вкусиш!".

Екатерина Терзиева, която е и лицензиран професионален гид, цитира статистика, според която 31% от населението в Европа почива на село и в планината през лятото, а 25% от всички ваканции в ЕС са свързани със селски туризъм. В същото време тази ниша у нас е недостатъчно заета, а и липсва последователна държавна политика за насърчаване и маркетинг на алтернативния туризъм.

„Нашите пътувания помагат на хората да научат повече за страната ни, като вкусят и видят всяко едно нейно кътче, опознавайки нейните прелести с небцето и сърцето“, разказва Екатерина. 

Тя е убедена и доказва на всеки турист, че например бедният Северозапад е богат на природни, исторически и кулинарни съкровища. Торлашката кухня включва ястия като скроб, косачко кисело, компировица, коприва цоловарка, бело пръжено шльопаво, керкеле и най-популярното - бел муж, приготвяно от овче, краве или козе несолено сирене.

Сакар и Източни Родопи пък са царството на сусама и произвеждания от него тахан. Местните приготвят също  доситеевски карталаци и пелевунска масленица. Прочутото зелено сирене от село Черни Вит, дълго време смятано от местните хора за развалено, днес има световна слава. А ловът на трюфели в Лудогорието, Шуменското плато и Странджа, съчетано и с дегустация, си е истинско преживяване. И още - за 300-годишните кестенови гори в граничната ни планина Беласица, за писаните каруци и вятърните мелници от Йовковата Добруджа, за тракийските светилища в мистичната Странджа планина с дъбовите гори, оцелели в ледниковата епоха, за шафрановите полета в пазвите на Родопите, за лавандуловите простори в селата около Чирпан, за шепота на гърненцата, в които къкри манастирска и родопска храна, за аромата на маслодайните рози, който се стеле над гробниците на тракийските царе.

Тези истории са само малка част от програмите на туровете, които SlowTours.bg организира.