Събития

Вeлислав Минеков: Дворецът в Балчик трябва да бъде обявен за архитектурен резерват

   
Вeлислав Минеков: Дворецът в Балчик трябва да бъде обявен за архитектурен резерват

Ще искаме истинска едностранна намеса на държавата. Това коментира в Балчик служебният министър на културата проф. Вeлислав Минеков в отговор на въпроса за двете каси, на които трябва да се редят туристите, за да посетят бившата лятната резиденция на румънската кралица.

Припомням, че преди десет години Министерски съвет реши да предостави сградите в комплекса за управление от Министерство на културата, респективно културен център Двореца, а 183 декара земя  – на Софийския университет в лицето на Ботаническата градина в Балчик.

„Аз днес имах самостоятелна разходка и на няколко пъти се срещам с гневни граждани, които веднъж плащат на един вход, после още веднъж“, посочи министърът, като каза, че това не е единственият проблем.

„Трябва да повишим статута на целия Дворец. Ще говорим с директора на паметници на културата. Ще искаме истинска едностранна намеса на държавата, а не различни субекти, които нямат отговорностq каквато е необходима. Безотговорност е било управлението на университета, и на министерството. Това се решава с нормални разговори, било е възможно, но е носило риск, един от рисковете някой да не се изложи пред журналистите“, коментира проф. Минеков пред представители на медиите .

По думите му Дворецът трябва да има ясно управление и ясен статут. Следващата стъпка е четиристранна среща между министрите на културата, на образованието, на околната среда и премиера.

„Крайно време е да бъде обявен за архитектурен резерват, с всичко което е територия към Двореца . За съжаление виждам, че част от оригиналната територия е била превзета,  има загадъчно строителство, пробиви, незнайни улички. Нарушенията са твърде много. Проверката е започната, правена е на няколко пъти. 

Няколко от проверките са били възпрепятствани, за да се живее в този удобен климат на всички предшественици, без да мислят за неудобството, което причиняват на туристите“, каза още служебният министър на културата в Балчик. „Много е тъжно, че нямам право на дългосрочни решения, каквито се изискват. Трудно е за ден и за два да направиш нещо съществено“, коментира финала на мандата си служебният министър. Той се надява наследниците му да се заемат със събраната документация.

Министърът съобщи, че предстоят посещения на културно-исторически обекти по Северното Черноморие, за където има сигнали – Калиакра, Яйлата, Дуранкулак. Предстои и визата в Париж този месец, където ще се проведат няколко специални срещи за спасяването на остров Св.св. Кирик и Юлита край Созопол.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати