Събития

Опаковането на Триумфалната арка по проект на Кристо е във финалния си етап

  12.09.2021 12:56  
Опаковането на Триумфалната арка по проект на Кристо е във финалния си етап

Опаковането на Триумфалната арка по проект на покойния Христо Явашев – Кристо е във финалния си етап преди официалното откриване на 18 септември.

Панелите от плат вече са поставени и обезопасени на покрива на една от най-големите забележителности в Париж. Те са доставени от Мекленбург и представляват поредната стъпка по обновяване на монумента след поставянето на плата във вътрешната му част.

Крановете са наобиколили арката още от средата на юли, когато започна процесът по опаковането ѝ със сребристо-синя тъкан. Общата площ на полипропиленовия плат ще бъде 25 хил. кв. м., а червени въжета, които са дълги 3000 метра и могат да се рециклират, ще поддържат "новите дрехи" на паметника. 

Проектът трябваше да се осъществи през 2020 г., но пандемията от Covid-19 го отложи. Световноизвестният художник и скулптор Кристо, който е роден в България, почина на 84-годишна възраст от естествена смърт през май миналата година.

Плановете му да опакова Триумфалната арка в края на „Шанз Елизе“ датират още от 60-те години на 20 век, когато наема апартамент в близост заедно със съпругата си Жан-Клод (починала през 2009 г.). Проектът обаче така и не се реализира, докато той беше жив.

Завършекът на плановете на Кристо и Жан-Клод ще бъде материализиран от племенника на художника Владимир Явашев. Той е подкрепен от Музея „Помпиду“ и от френските власти. Проектът е финансиран и чрез продажба на проучванията, рисунките и колажите на Кристо.

„Ще бъде като жив обект, който ще отразява светлината. Гънките ще се движат и повърхността на арката ще стане чувствителна. Хората ще искат да докоснат Триумфалната арка “ – така описваше преди време идеята си Христо Явашев.

 

„Новите дрехи“ на арката ще бъдат показани на жителите и гостите на Париж от 18 септември до 3 октомври. Няма да се продават билети, а "достъпът да видите и докоснете творбата на изкуството е безплатен“, пише във Facebook страницата на Кристо и Жан-Клод.

Това е още един техен мащабен проект във френската столица след опаковането на най-стария мост на река Сена– Пон Ньоф (1975-85).

Националният превозвач "България Еър" лети директно до френската столица Париж. Възползвайте се да разгледате опакованата Триумфална арка от 18 септември 2021 г.