Хотели

Слънчев бряг завършва с труден туристически сезон

   
Слънчев бряг завършва с труден туристически сезон

Летният туристически сезон беше труден за бизнеса в курорта "Слънчев бряг", а разнопосочните мерки на здравното министерство и неясната политика в туризма още повече затрудниха работата на бранша". Това каза председателят на Управителния съвет на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Пламен Копчев.

По думите му стана ясно, че много от хотелиерите там имат да изплащат кредити, а реално активният сезон е бил точно един месец - започнал на 25 юли и приключил на 25 август. Копчев поясни, че през юни хотелите в курорта са били напълно готови да посрещат гости, но много от чартърните полети са били анулирани и не е имало туристи.
Още в началото на сезона, след като България вкара в червения списък Англия, отпаднаха всички резервации от този пазар. Освен това, пак заради много неясноти загубихме персонала, който започна да се насочва към други браншове, при които няма прекъсване - като хранителни магазини, бензиностанции и други. Така, хотелиери, ресторантьори останаха без никакви кадри, добави Копчев пред БТА. Той каза, че заради КОВИД кризата вече има и фалирали хотели.
За много хотелиери в "Слънчев бряг" това е трета поред тежка година. През 2019-та фалиралият британски туроператор "Томас Кук" не можа да изплати задълженията си към много от хотелиерите, включително и към мен. Държавата отново не ни помогна. Напротив, накараха ни да си платим на загубата данък печалба и ДДС, заяви Копчев.
"В България трудно се признава фалитът. Българите сме така устроени, че никой не признава, че му е трудно. Факт е обаче, че има много обяви за продажба на хотели", коментира хотелиерът Веселин Налбантов. Според негови колеги, все още не е решен въпросът с ритмичното плащане на социалните мерки на държавата към хотелиери, ресторантьори, туроператори, турагенти, екскурзоводски и транспортни фирми.
Високата цена на 1 киловат електроенергия от август пък е увеличила разходите в хотелите с капацитет от 75 до 150 легла два-три пъти, а от 150 до 300 легла от четири до пет пъти. Тези високи разходи са стопили скромните приходи в хотелиерството и ресторантьорството. Мнението на ръководството на Бургаската регионална туристическа камара е, че през цялата 2020-а и настоящата 2021 година са липсвали едномесечни прогнози за епидемичната обстановка в страната.
Често Министерството на здравеопазването е издавало заповеди "отваряй - затваряй". Според туроператори, Лято 2021 бележи добри показатели спрямо 2020 година, но далеч не са достигнати нивата от базисната 2019 година.
От Съюза на собствениците в "Слънчев бряг" посочиха, че 50-60 процента от базите в курорта вече са затворени. В порядъка между 15-30 септември ще затворят и останалите. Това лято най-много чуждестранни туристи курортът е посрещнал от Румъния, Украйна, Молдова, Полша, Германия, Чехия.
Индивидуалните резервации от Румъния, Молдова и Украйна доминират. "Слънчев бряг" е бил лишен от шведи, норвежци, ирландци, англичани. Доста добър ръст отчитат българите. Тази година по Южното Черноморие са възстановени пазари като Естония, Норвегия, Франция, Италия, Латвия, Литва, Нидерландия и Швеция, от които през сезон 2020 не са посрещнали нито един турист.
На въпрос какво не ни достига, за да привличаме по-платежоспособни туристи, Пламен Копчев посочи, че липсата на добра реклама е довела до този резултат и добави, че "базата е великолепна и преди, и сега се предлагат отлични условия за туризъм".
Проучване на Бургаската регионална туристическа камара (БРТК) сочи, че българи и чужденци са си тръгнали с отрицателни впечатления относно достатъчното места за паркиране, липсата на квалифициран персонал за обслужване, като сервитьори, бармани, камериерки, озеленители и други, липсата на достатъчно атракции.
Направените анкетни проучвания сочели, че туристите от чужбина са доволни от условията за почивка и мерките срещу заразата. Доминирали оценките, че целият персонал е много внимателен и с поведението си е пример за чужденеца.
Анализ на Бургаската регионална камара показва, че максимално са нараснали резервациите през Букинг. Повече от 40 на сто от заетостта на хотелите е чрез тази система. По-добър е средният престой на българина - около четири дни, докато през 2019 година е бил два дни.

Ръстът на пристигащите чартърни полети през август тази година спрямо 2020-а е достигнал 97 процента, а през 2021 г. спрямо 2019 г. - бележат спад от 51,40 на сто./ БТА



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати