Заведения Новини

Нидерландия въвежда COVID пропуск за заведенията

   
Нидерландия въвежда COVID пропуск за заведенията

Той влиза в сила от 25 септември.
Нидерландия отменя социалното дистанциране, но ще въведе ковид пропуск за достъп до барове, ресторанти и културни събития, съобщи АФП.

Пропускът, доказващ ваксинация, възстановяване от вируса или отрицателен тест, ще бъде необходим за хора на възраст над 13 години и влиза в сила от 25 септември, каза премиерът Марк Рюте, цитиран от БГНЕС.

Степента на заразяване намалява в Нидерландия, която в началото на пандемията имаше някои от най-слабите ограничения в Европа, но драстично ги затегна по време на брутална втора вълна.

"Радвам се да съобщя днес, че от 25 септември задължителното правило за социално дистанциране от 1,5 метра ще бъде отменено", каза Рюте на телевизионна пресконференция.

"Това означава, че повече хора могат да посещават кафенета или ресторанти заедно на групи. Това също означава, че фестивалите и спортните събития на открито ще се осъществяват с пълния си капацитет", заяви той.

Рюте отбеляза, че пропуските за коронавирус „вече се използват в много страни около нас“.
 
Във Франция, една от първите европейски страни, която ги въведе, изискването за ковид пропуск помогна за увеличаване на процента на ваксинираните.

Междувременно в Нидерландия все още са задължителни маските в обществения транспорт и на летищата, но не и на спирките и пероните на влаковете.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати