Анализи Новини

Стела Балтова вероятно остава министър на туризма

   
Стела Балтова вероятно остава министър на туризма
Туристическият бранш не е щастлив от оставането на Стела Балтова като министър

Служебният министър на туризма доц. Стела Балтова вероятно ще запази поста си и в следващото правителство на президента Румен Радев. Това съобщиха за TravelNews представители от кабинета. Тя е извикана вчера на среща при Радев, на която е получила покана и за следващото служебно правителство. Балтова ще остане на поста въпреки, че не е желана от туристическия бранш. Президентът Радев не искал да я смени, защото ще означава, че си признава провала във водената политика в сектора. Освен това браншът не се обединил около една обща кандидатура, която да го представлява. В допълнение за нея лобирал още Валентин Златев, който чрез баща си Васил Златев е сред най-големите хотелиери в България, твърдят членове на правителството и представители от БСП. Всички министри на туризма до момента били назначавани с неговата подкрепа.

Така Стела Балтова ще стане за трети път министър на туризма, с което ще изпревари Николина Ангелкова, която заемаше поста два пъти, но за по-дълго време. Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ) и Алианса на туристическата индустрия в България (АТИБ) предложиха в писмо да президента две кандидатури за поста. Едната на Ирена Георгиева, която е бивш зам.-министър на туризма в продължение на 7 години при всички досегашни правителства. Другото име в писмото е на Георги Щерев, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Браншът настоява за смяна на доц. Стела Балтова и най-големите организации вече изпратиха в писмо до президента Радев с предложения, каза тези дни Румен Драганов от КБТБ, който е и изпълнителен директор на Българския туристически съюз. Министърът на туризма Стела Балтова нищо не прави до този труден момент за бизнеса и не сме видели от нея мерки за неговото компенсиране, коментира пред TravelNews Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм. “Стела Балтова се държи сякаш нищо не се случва и няма проблеми. Тя тотално се е капсулирала и изолирала, като няма никакъв диалог и срещи с бранша. Това е абсурдно поведение от нейна страна”, заяви Карастоянова. Според нея има пълно мълчание от министъра на туризма по отношение на протестите на бизнеса, мерки за компенсиране, не предложи мерки по актуализацията на бюджета и по плана за възстановяване на България. 

"Браншът е изключително разочарован от Стела Балтова. Първо не осигури никаква подкрепа за мерките и се скри. Второ си позволи в медиите да каже, че основният бизнес не е пострадал, а само заведенията. И трето излъга, че има подпомагане за бизнеса. Всъщност няма нито лев, няма една мярка, която да е изготвена от нея, а парите в бюджета няма да стигнат“, коментира Ричард Алибегов, председател на КБТБ и председател на Българската асоциация на заведенията. КБТБ ще поискаме това недоразумение никога повече да не е министър на туризма, подчерта още той.

Алиансът на туристическата индустрия в България (АТИБ) също многократно искаше оставката на Стела Балтова. Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ влизаха постоянно в остри конфликти с нея.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати