Новини Събития

Туристите в Париж реагират със смесени чувства на опакованата Триумфална арка по проект на Кристо

   
Туристите в Париж реагират със смесени чувства на опакованата Триумфална арка по проект на Кристо

Озадачени туристи в Париж реагират със смесица от изненада и пренебрежение, когато установят, че Триумфалната арка е опакована с блестящи платна в инсталация по идея на покойния артист Кристо, съобщи Ройтерс.
Работници опаковаха в продължение на няколко дни 50-метровата арка от деветнадесети век в сребристи сини платна от рециклируема синтетична материя по проект, родил се преди десетилетия във въображението на родения в България Кристо.
Туристът от Нидерландия Честър Хърсман пренебрежително сравни опаковането с тоалетна хартия. Британският посетител на Париж Джак Силкстоун се опитва да разбере къде започва и свършва художествената творба. „Чакайте, това ли е истинската инсталация или правят нещо под него?“, пита Силкстоун в подножието на монумента.
Инсталацията бе окончателно създадена от Владимир Явашев, племенник на Кристо, който миналата седмица каза, че завършването на проекта е обещание, което е дал пред чичо си.
Кристо, чието пълно име е Христо Явашев, е известен с мащабните си инсталации. Той опакова част от крайбрежието на Австралия и сградата на Райхстага в Берлин, разпъна и огромна завеса в част от каньон в Колорадо, САЩ. Той работи в сътрудничество със съпругата си Жан-Клод по тези проекти. Двамата опаковаха в жълто моста „Пон ньоф“ в Париж през 1985 г.
Туристите ще могат въпреки инсталация да посещават Триумфалната арка и панорамната й тераса. По време на опаковането за няколко дни тя беше затворена.
„Съпругът ми не е виждал Триумфалната арка, затова го накарах да върви пеша дотук три километра и сега не е много доволен“, каза американката от Колорадо Андреа Стютсман.

Източник: БТА


Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати