Събития

Президентът Макрон откри опакованата Триумфална арка по проект на Кристо

   
Президентът Макрон откри опакованата Триумфална арка по проект на Кристо

Френският президент Еманюел Макрон откри в четвъртък посмъртната инсталация, замислена от покойния художник Кристо, по чийто проект Триумфалната арка в Париж е обвита в 2500 квадратни метра сребристосиня тъкан, подлежаща на рециклиране.

„Това е сбъдването на една 60-годишна мечта, луда мечта, станала реалност“, каза Макрон, който беше придружен от съпругата си Брижит, министъра на културата Роселин Бачело и кмета на Париж Ан Идалго. Президентът заяви, че е особено щастлив, че инсталацията е извършена на Триумфалната арка, тъй като паметникът „е пострадал толкова много в края на 2018 г.“. С това той намекна за грабежите и вандализма, засегнали Арката по време на антиправителствените протести на „жълтите жилетки“, които през декември 2018 г. се изродиха в улични погроми.

Замислен през 1961 г. от покойния български художник, проектът „Опакованата Триумфална арка“ на стойност около 14 милиона евро най-накрая е съживен от племенника на Христо, Владимир Явашев.

Кристо (Христо Явашев) беше известен със своите инсталации, по-големи от живота. Той обгърна с плат участък от бреговата ивица в Австралия и сградата на Райхстага в Берлин, и прегради с огромна завеса част от каньон в Колорадо. По проектите си Кристо работеше в тясно сътрудничество със съпругата си Жан-Клод. През 1985 г. двамата опаковаха моста Пон Ньоф в Париж в жълт плат.

Проектът „Опакованата Триумфалната арка“ включва най-посещавания паметник в Париж, който се издига в единия край на Шанз-Елизе, но няма да попречи на туристите да посещават обекта и неговата панорамна тераса. Паметникът също е място за почит към Незнайния войн - там гори вечен огън.

Триумфалната арка ще остане в опакован вид от 18 септември, когато е официалното откриване, до 3 октомври.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати