Събития

Археолози откриха гроб на 6300 години при солницата край Провадия

   
Археолози откриха гроб на 6300 години при солницата край Провадия

Археолози откриха уникална находка при разкопките на Солницата край Провадия – масов гроб на 6300 години.

Солницата край Провадия е най-старият укрепен град в Европа. Хора са се установили трайно на мястото още през далечната 5500 година преди Христа, а преди около 6700 години, (4700 години пр. Хр.), жителите на тогавашното село издигат крепостна стена, с широчина два метра, около находището на сол и прилежащите къщи.

По време на текущите разкопки археолозите установили, че селището е имало четири обособени квартали, където местните са живеели.

„Установихме и втория вход на крепостта и се оказа, че заедно с първи, като се пресекат улиците, които са минавали през тях, селището е имало четири квартала, четири сегментовидни квартала“ обясни пред btv ръководителят на разкопките проф. Васил Николов.

Зад стените на Солница е имало къщи направени от дърво и глина, които са се извисявали на по няколко етажа.

„Удивен съм от подовите конструкции, от стените, от пещите. И всичко това е било на първия, на втория и третия етаж. Трудно си представям как е изчислявано, как е направено само от дърво и глина“ разказа проф. Николов.

Най-значителната находка при разкопките е масов гроб, който се намира на дъното на солницата. Той е създаден след като находището на сол вече не е функционирало, преди около 6300 години.

Археолозите го смятат за изключително важен, защото подкрепя теорията, че солницата е спряла да функционира заради климатични промени. Най-вероятно засушаване, което е довело и до изоставяне на крепостта.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати