Събития

Археолози откриха гроб на 6300 години при солницата край Провадия

  20.09.2021 09:07  
Археолози откриха гроб на 6300 години при солницата край Провадия

Археолози откриха уникална находка при разкопките на Солницата край Провадия – масов гроб на 6300 години.

Солницата край Провадия е най-старият укрепен град в Европа. Хора са се установили трайно на мястото още през далечната 5500 година преди Христа, а преди около 6700 години, (4700 години пр. Хр.), жителите на тогавашното село издигат крепостна стена, с широчина два метра, около находището на сол и прилежащите къщи.

По време на текущите разкопки археолозите установили, че селището е имало четири обособени квартали, където местните са живеели.

„Установихме и втория вход на крепостта и се оказа, че заедно с първи, като се пресекат улиците, които са минавали през тях, селището е имало четири квартала, четири сегментовидни квартала“ обясни пред btv ръководителят на разкопките проф. Васил Николов.

Зад стените на Солница е имало къщи направени от дърво и глина, които са се извисявали на по няколко етажа.

„Удивен съм от подовите конструкции, от стените, от пещите. И всичко това е било на първия, на втория и третия етаж. Трудно си представям как е изчислявано, как е направено само от дърво и глина“ разказа проф. Николов.

Най-значителната находка при разкопките е масов гроб, който се намира на дъното на солницата. Той е създаден след като находището на сол вече не е функционирало, преди около 6300 години.

Археолозите го смятат за изключително важен, защото подкрепя теорията, че солницата е спряла да функционира заради климатични промени. Най-вероятно засушаване, което е довело и до изоставяне на крепостта.