Анализи

Над 125 млн. лв. приходи от нощувки през юли в област Бургас

   
Над 125 млн. лв. приходи от нощувки през юли в област Бургас

Над 125.2 млн.лв. са приходите от нощувки през юли на територията на Бургаска област, при продължаващата епидемична обстановка в страната. От тях чужденците са реализирали 76,3 млн.лв. приходи, а българите – 48.9 млн.лв., съобщават от Териториално статистическо бюро Югоизток, пише 24burgas.bg

Общият брой на нощувките във всички места за настаняване, регистрирани през юли, е 2 074 200. Чуждите граждани са реализирали 1 125100 нощувки, а българските - 949 100. Родните туристи обаче са си позволявали средно по четири нощувки, избирайки по-евтини хотели и къщи за гости, докато чуждестранните летовници са отсядали средно за по пет, предимно в 4 и 5-звездни хотелски комплекси.

61,5 % е била общата заетост на леглата през юли. Най-търсени са луксозните комплекси /71%/, следвани от местата за настаняване с 3 звезди - /56.5%/ и с 1 и 2 звезди /44.7%/ и то предимно от българи.

На разположение на туристите са били 790 места за настаняване с общо 111 хил.легла в тях. Най-много са били задграничните туристи от Румъния .Те са с 29.6 % дял на реализираните нощувки през юли, следвани от Полша със 17,4 % и Чехия с 11,5 %. Украинците са реализирали 9,4 % от нощувките по Южното Черноморие, а германците едва 7 % .

162 093 чужденци са посрещнати на Летище Бургас този юли, което спрямо кризисната 2020 г. е 125% ръст, но ако се сравнява ситуацията спрямо 2019 – годината преди пандемията от коронавирус, се отчита спад с над 62 %, коментират от Регионалната туристическа камара.

От там отчитат рязък спад на чартърите – с 1545 по-малко този юли, спрямо същия месец през 2019 г. Експерти от Туристическата камара анализират интереса към Южното Черноморие по водещи за България чужди пазари спрямо 2019 г.

Най-голям спад от 95 % се отчита при Русия. За Ирландия той е 83 %, а за Израел – 75 %. Туристите от традиционния немски пазар са спаднали наполовина, тези от Белгия също, а Франция е с 39 % спад. Открояват се обаче и пазари, където спадът е нисък, като Чехия, Литва, Нидерландия и Полша. Интересното е , че ръст бележи само украинският пазар - 41,12%.

Прави впечатление, че през юли 2021 спрямо същия месец в годината преди пандемията най-големият ни морски курорт Слънчев бряг не е посетен от нито един турист от традиционния английски пазар, който пълнеше големите хотелски вериги, както и от страни като Финландия, Армения, Беларус, Кувейт и Швейцария.

Според председателя на камарата Иван Иванов не само Ковид-19 е причина за резкия спад на чуждестранни туристи. „Да, първата и основна причина е затваряне на сухоземни и въздушни граници заради пандемията, но втората е липсата на прогнози поне 2 месеца напред каква ще бъде здравната обстановка у нас. Нещо, което направиха водещи европейски държави в областта на туризма като Испания, Италия и Франция“.

Трета причина, според Иванов, е че не е била проведена необходимата дипломация със страни като Англия, Русия, Скандинавските страни. „Много малко се направи и в областта на въздушните и сухопътни зелени коридори от Полша и Украйна за България. Свидетели бяхме на стресови ситуации при пресичане на границите на Румъния в началото на юли от страна на граничните власти на северната ни съседка“, припомня председателят на Регионалната туристическа камара.

Проблемът с кадрите в туризма и новата тенденция на намаляване цената на пакета с all inclusive са сред другите общо 12 причини, анализирани от туристическата камара в Бургас.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати