Новини Турагенции

Туроператори дължат още 22 млн.лева на клиенти

   
Туроператори дължат още 22 млн.лева на клиенти

Туроператори дължат още 22 милиона лева на своите клиенти, сочи неофициална информация. Това съобщи Павлина Русева - член на УС на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти и на Сдружение „Бъдеще за туризма“ в ефира на БНР.

По думите й помощта, за която браншовици настояват от година и половина, е за възстановяване на сумите, платени от потребители по туристически пакети за неосъществени пътувания.

„Програмата за финансиране на тези суми беше разкъсана на няколко етапа. Преди две седмици приключи втората фаза, която беше абсолютно недостатъчна", коментира тя, като допълни, че рестриктивните условия са довели до невъзможност на голяма част от туроператорите да се възползват от помощта.

Русева отбеляза още, че чисто административно нова нотификация, одобрение и съгласуване отнема между 40 и 60 дни и напомни, че клиентите твърде дълго чакат възстановяването на тези суми. Според нея фактът, че държавата не е осигурила гаранция за тези средства, допълнително усложнява нещата.

"90-95% е спадът в оборота на почти всички сегменти на сектор туризъм, където работят 44 хиляди фирми", обобщи Русева, която счита, че 70-те милиона за туризъм от актуализирания бюджет, разпределени поетапно към всяка една от тези фирми, биха били недостатъчни.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати