Турагенции

Туроператорите искат нови помощи за ликвидност и връщане на пари към клиенти

   
Туроператорите искат нови помощи за ликвидност и връщане на пари към клиенти

Туроператорите настояват новата финансова помощ от държавата да бъде насочена за ликвидност на фирмите и за възстановяване на суми по неосъществените пътувания заради КОВИД пандемията към клиенти. Тази позиция поддържат Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ) и Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) пред Министерството на туризма. От предходната фаза за подпомагането на фирмите за връщане на пари към клиентите останаха неусвоени 5 млн. лв. В актуализацията на бюджета на държавата бяха гласувани нови 6 млн. лв. помощ, насочена към туроператорите за възстановяване средствата от клиенти по нереализирани пътувания вследствие на COVID-19. В закона за бюджета обаче се оказва, че не е записано, че Министерството на туризма ще оперира със средствата, заяви пред TravelNews Димитрина Горанова, Председател на АБТТА. Това означава, че ще трябва да ги разпределя Министерството на финансите. Тепърва двете ведомства ще уточняват този пропуск в Закона за бюджета.

АБТТА предлагат неусвоените 5 млн. лв. да бъдат разпределени между всички регистрирани туроператори и агенти. В България има общо около 3000 фирми в бранша, но през последната година голяма част от тях отпаднаха от пазара заради пандемията. „Нашето предложение е да бъдат отпуснати за покриване на оперативни разходи. Всеки един туроператор и агент има нужда от подкрепа в тази ситуация. Една трета фаза с помощ само за възстановяване на пари към клиенти изкривява пазара и дава предимство само на някои компании“, коментира Горанова.

От ОБТ искат остатъка от 5 млн. лв. да отиде за възстановяване на пари на клиенти. Новите 6 млн. лв. са предвидени за същата дейност. „Моето мнение е, че средствата трябва да бъдат обединени в една мярка за 11 млн. лв. и да бъдат разпределени за ликвидност и за връщане на пари към клиенти“, каза Павлина Илиева, председател на ОБТ. Такава комбинирана помощ вече имаше веднъж от Министерството на туризма и беше на база 4% от оборота на компаниите. Според Илиева тази мярка ще удовлетвори всички в бранша. Димитрина Горанова от АБТТА допълни, че това би било справедлива мярка, но не е съгласувана с управителния съвет на организацията.

Част от раздадените ваучери на клиентите от туроператорите изтекоха през май тази година. Те бяха за период от 1 година след избухването на пандемията. Туроператорите дължат парите на хората, които не искат да ги използват за екскурзии. Други ваучери изтичат в края на тази година – на 31 декември 2021 г., до когато фирмите трябва да върнат сумите и по тях. Цялата бъркотия с ваучерите беше забъркана от бившия министър на туризма Николина Ангелкова (ГЕРБ). Тя не реагира адекватно на проблемите в туризма в началото на пандемията и беше остранена от поста.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати