Събития

Португалия премахва почти всички ограничения от 1 октомври

  24.09.2021 10:42  
Португалия премахва почти всички ограничения от 1 октомври

Португалия става една от първите страни, които напълно премахват ограниченията, свързани с коронавируса. Това става възможно благодарение на високия брой ваксинирани хора от населението – над 83 процента. От първи октомври голяма част от мерките отпадат като свободното посещение на заведение или културни събития. Португалия ще вдигне от 1 октомври почти всички оставащи ограничения, които бяха въведени заради коронавирусната пандемия, съобщи премиера Антониу Коща.
От тази дата страната ще влезе във фаза, в която ще се разчита на личната отговорност на всеки. Коща предупреди, че хората не трябва да забравят, че пандемията не е приключила.
Сред малкото мерки, които ще останат в сила, е носенето на маски в транспорта, моловете, болниците, старческите домове и на по-големите прояви.
Маските навън престанаха да бъдат задължителни още миналата седмица.
От 1 октомври няма да има ограничения в броя на хората, които ще могат да седят на една маса в ресторантите и кафенетата, нито ограничения в броя на хората на културни събития, сватби и кръщенета. Баровете и нощните заведения ще могат отново да отворят врати, но от посетителите ще се изисква сертификат за ваксинация или отрицателен резултат от тест за коронавируса.
Сертификат за ваксинация или отрицателен тест няма да бъде вече задължителен при влизане в хотели, в спортни зали, но ще остане в сила за пътуване по море и въздух и за присъствие на големи културни и спортни събития, поясни Коща.
Португалия засили ваксинационната си кампания през лятото и сега е лидер в света по процент на напълно ваксинирани хора спрямо общия брой на населението. Над 83% от населението на 8,5-милионната страна са с пълен ваксинационен цикъл.