Анализи Събития

Теодора Жилкова: Искаме безплатни тестове и да работим

   
Теодора Жилкова: Искаме безплатни тестове и да работим

Националният протест на туризма остава, въпреки провелата се вчера среща в Министерския съвет с министъра на туризма Стела Балтова. От бранша настояват за пари за ваксинации и тестове.

"На срещата в Министерския съвет ясно беше определено, че в рамките на 10 дни бизнесът и правителството ще очертаят как туристическият бранш ще функционира в условията на пандемията. Трябва да се определят и конкретните финансови компенсации. Всяко едно ограничение на бизнеса трябва да бъде подпомагано с финансови средства от държавата", заяви изпълнителният директор на Българското конгресно бюро Теодора Жилкова в студиото на "България сутрин".

Едно от исканията е било да се предоставят безплатни антигенни тестове, за да може конгресният туризъм да функционира на 100%.

"Ясно е, че масовата ваксинация е един от ключовите фактори, за да можем да функционираме. В последната заповед на здравния министър е записано, че ако участниците имат ваксинационен сертификат, отрицателен PCR тест или бърз антигенен тест, събитието може да се проведе при пълен капацитет, а не при ограничение от 30%. Затова помолихме държавата да предостави безплатни бързи антигенни тестове, за да имаме период на адаптация", подчерта Жилкова пред Bulgaria ON AIR.

Тя уточни, че отмяната на конгресни събития е пагубно, защото те се планират 2-3 години предварително. От бранша искат въвеждането на практики от други държави, в които има специален финансов ресурс за подпомагане на събитийната индустрия, за привличане и организиране на нови бъдещи конференции.

От сектора са категорични, че обявеният за 28 септември национален протест няма да бъде отменен.

"Ние срещи сме правили, опитваме се да сме в постоянен диалог, но не се стига до решения. Преди месец имахме среща с министъра на икономиката, на която всеки от нас подчерта по два проблема в конкретното туристическо направление и дадохме по две решения. Няма комуникация, за нас е важно да можем днес или утре да работим. За да запазим персонала и да имаме предвидимост", добави Теодора Жилкова.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати