Събития

Кметът на Пловдив отваря античния стадион за туристи

   
Кметът на Пловдив отваря античния стадион за туристи

На 27 септември, когато се отбелязва Световният ден на туризма, в 11.00 часа, Кметът на Пловдив Здравко Димитров ще пререже символично лентата на най-новата туристическа атракция в Пловдив – археологическите находки на територията на групов паметник на културата „Историческа зона Филипопол-Тримонциум-Пловдив” в сградата на Търговски център Star Gallery ( магазин H&M на Главната улица).

Така от понеделник, Източният сектор на Античния стадион на Филипопол, намиращ се в Търговския център се отваря за пловдивчани и гости на града. С отварянето на обекта,  туристите ще имат възможност да видят всички разкрити части от Римския стадион – на пл. Римски стадион, археологията под „Екселсиор“ и най-новата под магазин H&M.

Церемонията по откриването ще се състои отвън, вляво от входа на магазин H&M, пред специално брандираната за целта витрина на най-новия туристически обект.

След прерязване на лентата, Кметът на Пловдив Здравко Димитров и пловдивските медии ще имат възможност първи да разгледат новата туристическа атракция, като техен гид ще бъде лично археологът-проучвател на обекта Мая Мартинова–Кютова. Ще присъстват също заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, кметът на район Централен Георги Стаменов, г-жа Ива Шишкова – пълномощник на съдружниците във фирма „СС Пропърти“ ООД –  г-н  Карл Полцхофер и инж. Рудолф Лайтнер, собственици на сградата на Търговски център Star Gallery, мениджърът на магазин H&M, доц. Елена Кантарева – Дечева – и.д. директор на ОИ “Старинен Пловдив“ и други.

Обектът е включен в пакета за туристически обиколки, който Община Пловдив предлага, а стопанисването му е възложено на ОИ „Старинен Пловдив“.

В деня на откриването – 27 септември, обектът ще работи без заплащане на входен билет през целия ден. От следващия ден, посещението ще става с билет на цена 5 лева.

Припомняме, че в края на февруари бе подписан договор между Община Пловдив и „СС Пропърти“ ООД, с който археологическите находки на територията на групов паметник на културата „Историческа зона Филипопол-Тримонциум-Пловдив” в сградата на Търговски център Star Gallery ( магазин H&M на Главната улица) се отварят за пловдивчани и гости на града.   В следващите няколко месеца беше извършено освежаване на обекта от ОП „Жилфонд“, закупено бе оборудване и се постави фискално устройство, за да могат да бъдат продавани билети.

Фирма „СС Пропърти“ ООД е инвестирала в реставрацията и консервацията на археологическия обект 2.5 млн. лв. при извършване на ремонта на сградата. Концепцията за изграждане на обекта е авторска разработка на българския екип и е споделена от австрийските инвеститори – собственици:  Карл Полцхофер и арх. Рудолф Лайтнер. Точното име на сградата  е Търговски център Star Gallery , а веригата H&M са наематели./ podtepeto com



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати