Анализи Новини

Румен Драганов: Чуждите туристи харесват свободата в България

   
Румен Драганов: Чуждите туристи харесват свободата в България
  БНР

Представители на туристическия бранш обсъдиха вчера предизвикателствата пред сектора на среща със служебния премиер Стефан Янев. На срещата присъстваха и четирима министри - на финансите Валери Белчев, на туризма Стела Балтова, на здравеопазването Стойчо Кацаров и на икономиката Даниела Везиева. На срещата се реши в срок от 10 дни да се излезе с ясна позиция, която да казва с какви инструменти ще се подпомогне бизнесът, като 46-ото Народно събрание вече определи сума от близо 80 млн. лв. за тази цел. Това заяви доц. Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов по Bloomberg TV Bulgaria.

“Министър-председателят Стефан Янев отчете добър сезон, което е така. Нямаше места под чадърите и паркоместа. Премиерът начерта и следващият етап, който е зимният сезон. Да постигнем същата интензивност на пътуванията както на вътрешния, така и на външния пазар.”

Експертът по туризма посочи, че чуждестранните туристи са били много доволни от пребиваването в България и свободата, която има тук. Според него никой реално не е питал или настоявал за някакви конкретни мерки за безопасност.

Доц. Драганов смята, че за да се случи това, заведенията трябва да работят на максимален капацитет, служителите да получават финансово подпомагане под някаква форма, а обществото да е доволно от мерките. Той посочи обаче, че в туристическия бизнес има неразбиране за това какво е “туризъм”.

“Има ресторантьори, които казва, че имат сериозен оборот от лятото и нямат нужда от мярката “60 на 40”. Но има и хотели, които сериозно се нуждаят от тази подкрепа на държавата. А екскурзоводите, планинските водачи и ски учителите са напълно забравени", обясни Драганов.

Според него трябва да се да се акцентира на най-важното, което е всички да работят: “Не може заради три старчески дома в Бургас да се затварят заведения в София и Благоевград.”

Румен Драганов посочи, че няма яснота за начина на използване на нито едно от финансовите пера. В бюджета, който бе актуализиран, има предвидени и 30 млн. лв., които също са планирани за туризма, но никъде не е написано как да се разпределят.

Гостът допълни, че проблемът с паркоместата ще е проблем и за зиминя сезон. В курортите и особено в София да има повече места за паркиране, защото самият факт, че няма къде да се спре, отказва туристи от други градове и от чужбина, каза Драганов.
 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати