Хотели

БХРА: Туристическият бизнес е съставен от 95 на сто малки компании

   
БХРА: Туристическият бизнес е съставен от 95 на сто малки компании
  БНР

Категорично сме против да се защитават интересите само на големите играчи в сектора

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) се разграничава категорично от изказването на изпълнителния директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова, че са необходими мерки основно за подкрепа на големите инвеститори в сектора. Припомняме, че в 95 на сто от близо 50 000-те компании в индустрията (хотели, ресторанти, нощни клубове, барове, дискотеки, туроператори, екскурзоводи, фирми за анимация, превозвачи и т.н) са малки и дори дребни предприятия. В тях са заети основно млади хора, които съставляват над 90 на сто от служителите на тези компании. И от БХРА сме категорични, че именно тези уж „малки“ фирми и хора са лицето на туризма и именно техните интереси трябва да бъдат защитавани. БХРА в никакъв случай не се обявява против големите инвеститори, които са флагмани на сектора, но членовете на УС на организацията са категорични, че не бива да бъдат пренебрегвани и малките компании – хотелите, които не са част от вериги, малките ресторанти, малките заведения, малките превозвачи, малките туроператори и всички други малки компании от бранша, които са гръбнакът на индустрията. И ако той бъде пречупен самият туризъм като сектор ще бъде унищожен.

Защото ако големите инвеститори все още имат резерви и могат да си договорят отсрочки и по-големи отстъпки, това не се отнася за хилядите представители на сектора, които всеки ден се борят да оцелеят, да намерят пари за за платят на своите служители, да погасят битовите си сметки и въобще да продължат да съществуват на инат. Не може да се защитават интересите само на големите корпорации или големите инвеститори, както ги определя г-жа Карастоянова, а да се загърбят проблемите на хилядите малки хотели, малки ресторанти и малки кафенета, които всъщност представляват основната част от бранша и със сигурност вече нямат никаква мазнинка, ако въобще са имали такава някога, категорични са от БХРА. Именно малките са беззащитни и имат нужда техният глас да бъде чут. Неслучайно един от девизите на БХРА, често повтарян от почетния председател на организацията Благой Рагин е „Силни сме, когато сме заедно“. Защото от самото си създаване БХРА е именно гласът на малкия и дребен бизнес, който може да бъде чут и чиито проблеми могат да бъдат забелязани само ако са извикани на висок глас от обединените представители на сектора. Каквато е и идеята зад създаването на Кризисния ща за спасяване на туризма в България, обединил туристическия сектор и двете най-големи организации в него – Алианса на туристическата индустрия в България (АТИБ) и Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ), допълват от БХРА.

Именно БХРА от дълги години, още преди създаване на самостоятелното министерство на туризма, настоява 1 на сто от приходите в бюджета от туризъм да бъдат отделени за имиджова туристическа реклама на страната ни и за мерки, с които да се направи дестинацията по-привлекателна и за международните ни партньори. Идеята възникна, след като сравнихме бюджетите за национална туристическа реклама на нашите балкански партньори, с които участваме заедно в Балканския алианс на хотелиерските асоциации (БАХА), с българския бюджет. И тогава ни стана напълно ясно, че за да сме туристическа дестинация, не трябва да отделяме по-малко от 1% от приходите в бюджета за тази цел.

От БХРА сме категорични, че ако искаме проблемите в сектора да бъдат решени не бива да се делим на големи и малки, а да работим заедно и обединени за развитието на сектора, който е структуроопределящ за българската икономика и който зависят и редица съпътстващи сектори като транспорт, мебелна и хранително-вкусова промишленост, строителство и други. За първи път от десетилетия туристическият сектор е обединен и от БХРА вярваме, че само заедно ще успеем да защитим правото на труд на фирмите и на нашите служители и тяхното оцеляване. Бъдещето ни е поставено на карта и сега повече от всякога са необходими мъдри решения, сплотеност и заедност, подчертават от БХРА.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати