Заведения

Столична община продължава да си затваря очите за незаконния ресторант Веселото село

   
Столична община продължава да си затваря очите за незаконния ресторант Веселото село

Преди десет години в новините за първи път започва да се говори за голямото "Весело село", разположено на бреговете на язовир "Ивайловград". Там настоящи и бивши митничари си бяха построили абсолютно незаконно луксозни вили. Особено показателен бе коментарът на кмета на село Дъбовец, в чието землище се намираха вилите. Той каза, че няма представа кой ги е построил и защо, но бе много учуден, че някой иска да събаря тези хубави къщи, които "не са построени за лошо", пише Мediapool.bg.

Борбата с незаконното строителство на митничарското "Веселото село" бе поведена от тогавашния регионален министър Росен Плевнелиев. Първите багери бяха изпратени след няколко седмици, а ГЕРБ използва този случай, за да популяризира борбата с корупцията. Плевнелиев бе избран за президент през есента на същата година.

Десетилетие по-късно се оказва, че в сърцето на София също има едно незаконно "Весело село", което сигурно също не е било вдигнато "за лошо". С него обаче кметът Йорданка Фандъкова все още не може да се пребори. Става дума за известния софийски поп-фолк ресторант със същото име, разположен в централната част на Борисовата градина.

През 2021 г. Столичната община най-накрая спечели на първа инстанция делото за премахването на постройката. От решението на съда се подразбира, че в продължение близо 10 години общината е търпяла незаконен обект в центъра на града.

Нищо не знаем

Ресторантът в сегашния му вид е построен след 2007 г., но точна година не може да бъде посочена, сочи експертиза на вещите лица. Обектът няма одобрени строителни книжа и няма удостоверение за въвеждане в експлоатация. Общината също не знае какво се е случвало там, въпреки че имотът на "Селото" е частна общинска собственост. Става дума за неурегулиран общински парцел, който е захранен с ток и вода.

Управата на ресторанта твърди, че сградите са законни. Били узаконени още през 2000 година, а през 2007 има преустройство по проект, поръчан от известно общинско дружество "Софийски имоти". Фирмата, която управлява ресторанта, казва, че не е извършвала премахване на постройки и изграждане на нови.

Проучването на експертите изважда наяве доста любопитни подробности. През 2000 г. на терена на кръчмата наистина са узаконени редица обекти, но те нямат нищо общо с ресторанта.

На парцела е имало имало велосипедна писта и обслужваща сграда с офис, съблекалня и тоалетна. Към тях е имало още павилион за бира, павилион за кафе с навес, гараж за картове и електрически колички. Обектите са определени като сгради с временен характер за сезонна експлоатация.

Поп-фолк детски кът

Приемо-предавателният протокол от договора за отдаване на имота под наем е от 15 март 2007 година. През това време кмет на София е Бойко Борисов и след като през 2009 г. става министър-председател, на поста е избрана Йорданка Фандъкова, която в момента кара четвърти мандат.

В приемо-предавателния е записано, че имотът представлява част от Борисовата градина, която е оформена като детски кът с алеи за колела, светофарна уредба (неработеща) и билетен център.

През 2007 г. "Софийски имоти" възлага на частна фирма да направи проект за преустройство на обектите. Близо 14 години по-късно, в рамките на съдебното дело, се установява, че обектът е преустроен именно по този проект. Проблемът е, че не са издадени строителни книжа.

От решението по делото може да се направи предположение, че общинското дружество "Софийски имоти" всъщност е платило проекта за изграждане на поп-фолк ресторанта.

"Проектът не е одобрен от компетентния орган, няма съгласувани и одобрени части по специалности, не е съгласуван с контролните органи, няма протокол за откриване на строителна площадка и протокол за даване на строителна линия, както и заповедна книга, експертизата констатира, че обектът ресторант "Весело село" не отговаря на изискванията на чл. 225, ал. 2, т. 2 от ЗУТ", се казва в решението по делото.

Собствениците на ресторанта посочват пред съда, че постройката трябва да се узакони на база "търпимост", но съдия Галин Несторов отхвърля и тази опция. Според закона търпимостта се простира най-много до 2001 година.

С това решение сагата не приключва. Решението за премахването на ресторанта може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Баламосване

Преди повече от две години кметът Йорданка Фандъкова обяви инициативата си за връщане на контрола на общината върху всички частни имоти в Борисовата градина. Тя каза, че ще бъде направен правен анализ и ще се набележат конкретни мерки.

Още тогава Фандъкова заяви, че цялата територия на парка трябва да стане публична общинска собственост. Поради тази причина се подготвяло изваждането на четири терена от капитала на "Софийски имоти" и прехвърлянето им под директния контрола на общината. Кметът каза, че прехвърлянето на тези терени щяло да помогне при решаването на делата, които се водят с настоящите им наематели - автокъщата "Капитолия", заведението "Маймунарника" и ресторанта "Веселото село". Последно през юни от "Софийски имоти" посочиха, че автокъщата "Капитолия", заведението "Маймунарника" и ресторант "Веселото село" в Борисовата градина вече се стопанисват от общинското предприятие "Паркове и градски градини".

Две години и два месеца по-късно административният съд посочва, че имотът на "Веселото село" все още е частна общинска собственост. В същото време проверка на Mediapool във фейсбук страницата на заведението показва, че то работи и днес и кани гости за чевермета.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати