Новини Транспорт

Фрапорт очаква де се възстанови туризмът по Черноморието до 2025 г.

   
Фрапорт очаква де се възстанови туризмът по Черноморието до 2025 г.

Концесионерът на Летище Варна и Бургас отчита много позитиви през летния сезон. В конференцията на ТУРИЗЪМ ЕКСПО “Дестинация Варна” първата тема бе “Лято 2021 и очаквания за сезон 2022 - летища Варна и Бургас”. Статистиката от летния сезон 2021 обяви Димитър Биков, началник отдел “Авиационен Маркетинг” във “Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт”АД.
 

Той отчита някои големи позитиви за авиацията по Черноморието. Голямата новина е, че за пръв път тази година WizzAir откри сезонна база в летище Бургас в периода юни-септември. Като друг успех Биков отбелязва привличането на EasyJet на Бургас. Авиокомпанията от години лети от Летище Варна, но през 2021 за пръв път стартира полети с маршрут Бургас -  Лондон и Бургас - Берлин. Също като голямо събитие отчита първите полети на Aeroflot и Lufthansa на Летище Варна. В заключение Биков отбелязва сезона за успешен спрямо условията на пандемията  и отбелязва, че през  2021 г. “Фрапорт” е работил с общо над 60 авиокомпании и е предлагал над 100 дестинации до Варна и Бургас . 

Пред журналисти в пресконференция, Биков отчете, че най-голям прилив от туристи има от Германия - 30% от общия им брой. На второ място е вътрешният трафик. 20% от туристите са използвали вътрешни полети през изминалия сезон. Най-очевидна към момента е липсата на туристи от Обединеното кралство. Тази година Великобритания отмени всичките си чартърни програми до България и това определено е осезаемо. 

Един от честите въпроси към Биков е как “Фрапорт” ще съумее да възстанови трафика към летище Варна и Бургас и да го доведе до предкризисната 2019 г. Биков е категоричен, че макар и към момента да е невъзможно, "Фрапорт" очаква да възстанови трафика до края на 2025 на двете летища. През тази година отчита 2 млн. пътници на Варна и Бургас. За сравнение през 2020 г. са били 1 млн., което е удвояване. До 20 години пътниците по българското Черноморие ще достигнат 9 милиона пътници през летния сезон. 

Д-р Франк Кванте, главен изпълнителен директор на "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт”АД и председател на Алианс Българско Черноморие разказа за новата организация. “Най-големият проблем в туризма в момента, е че трябва да се сравняваме с други държави в бранша. Гърция и Турция се възстановяват с повече от 15% по-бързо от България”, заяви Кванте. Той допълни, че България трябва да се замисли какво може да подобри, за да се възобнови туристическият интерес. 

“За нас е важно всички в бранша да работим заедно. Трябва хората от частните бизнеси, общините и Министерството на туризма да изготвят общ план за действие. Не бива да се делим, а да работим за общ интерес”, бе категоричен Кванте.  

“За туристите от чужбина няма значение дали заминават за северното Черноморие или южното Черноморие. Пътниците избират като дестинация България, Гърция, Турция или друга - това е важно при международните пътувания. Трябва да спрем да разделяме южното и северното Черноморие и да работим заедно за подобряването на туризма”, допълни той.

Кванте смята, че от жизнена важност за туризма през идните ггодини е да се разработи ефективна маркетинг система. България предимно е свързвана с алкохолен туризъм и корупция от чуждестранните туристи. Това не е искания имидж от “Фрапорт” и  компанията разработва маркетинг кампания, която да промотира спа, релакс и вино туризъм. 

“Искам при мисълта за България туристите да се сещат за приятна и релаксираща почивка със семейството. Трябва фокусът да е върху красивата природа и качествения туризъм, който Черноморието предлага", обясни още Кванте.

 

Йоана Шомова, Варна



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати