Новини

Стела Балтова: Туризмът ще може да кандидатства по схеми на Националния план

   
Стела Балтова: Туризмът ще може да кандидатства по схеми на Националния план

Министърът на туризма Стела Балтова обяви изминалия летен сезон за успешен, въпреки неблагоприятната обстановка. Тя смята, че е бил много по-труден от 2020, заради динамично променящата се обстановка. “Въпреки ограниченията и рестрикциите, работещите в туристическия бранш успяха да възстановят жизнеността на сектора”

По време на ТУРИЗЪМ ЕКСПО “Дестинация Варна” Балтова сподели какво успя да постигне туризмът през лято 2021 и какви са плановете за следващите години. Нейният панел бе на тема “Бъдещето на туристическия сектор през погледа на Министерството на туризма”. Въпреки, че тя бе възпрепятствана и не успя да присъства лично, пое сериозен ангажимент към събитието и се включи в конференцията онлайн от Полша.

“Данните до 10 септември, предоставени от Единната система за туристическа информация, ни дава основание да заключим, че наистина имахме един благоприятен сезон и успяхме да постигнем нива, които представляват 70% от нивата на най-успешната досега 2019 година”, сподели Балтова. Освен това тя отчита като голям успех ръста спрямо миналата 2020 г. Според статистиката през 2021 България е посрещнала 70% повече туристи отколкото през 2020. Над 5 200 000 туристи са посетили страната от началото на годината, а само от началото на месец май е посрещнала над 4 милиона туристи. Над 2.4 милиона от гостите по морето са българи. Министерството открива, че тази година повече българи са избрали да летуват на родното Черноморие. Останалите над 1 милион са чужденци. През последните 10-15 години Румъния заема приоритетно място в българския туризъм и 2021 не е изключение. Страната допринася за най-големия дял от чужденците (близо 45% от всички), посетили България през изминалата година. 

Полският пазар бележи ръст от близо 100%. Балтова е категорична, че поляците ще изиграят важна роля в бъдещите туристически сезони. Украйна бележи рекордно голям интерес спрямо минали години. Посетителите от нея са 166% повече отколкото миналата година. Голям успех имат и чешките програми в България. Балтова призна, че не е очаквала подобна статистика, но е факт, че чехите, посетили България последния сезон, са се увеличили с 159%. 

Министърът на туризма споделя, че положителната тенденция е създадена благодарение на маркетинговите кампании. Стела Балтова потвърди, че България като дестинация за почивка е била презентирана в Германия, Полша и Чехия. “Тези маркетингови кампании бяха дело на частни бизнеси. Министерството единствено ги подкрепи, както и ще продължава да подкрепя такива инициативи, които ще имат въздействие”, обясни тя.

Балтова пожела да сподели важна информация за идните месеци. Тя каза, че неслучайно туризмът не е част от Националния план за възстановяване и устойчивост. 

“Аз влязох с голямата амбиция, че сектор туризъм задължително трябва да бъде вписан отделно в Националния план. Оказа се, че това не може да се случи. Защо? Когато миналата година 2020 започва да се изготвя Националният план на всяка от държавите-членки на ЕС, от Европейската комисия били предложени различни варианти. България избира този механизъм, по който се работи подсекторно. Наши конкуренти като Гърция, Словения и Хърватия са избрали да изготвян плана си на база сектори, но например Франция следва нашия модел. Към настоящия план на мен ми се иска да споделя с всички, че в момента, в който той бъде одобрен ще бъдат разработени конкретни системи, по които българския туристически бизнес да кандидатства”, подчерта Стела Балтова.

Планът за туристическо развитие е част от общия, който има бюджет от 617 млн. лв. Тези възможности позволяват на бизнеса в България енергийно-ефективно да трансформират своя сграден фонд. Предвидена е инвестиция и за разработване на комбинирано производство на топлина и електричество в геотермални единици.

Балтова разкрива, че туризмът ще е част и от Програмата за икономическа трансформация. Тя ще подпомага не само малкия и средния бизнес, а и микробизнеса. Това е нещо същински иновативно за българския пазар. Помощта ще се реализира чрез ваучери и безвъзмездна финансова помощ.

“В Програмата за развитие на регионите също е посочен туризмът. Тази програма подкрепя изпълнението на инфраструктурни мерки, които са насочени освен към подобряване на здравето, социалната политика и образованието, така, и на туризма“, заключи Балтова. 

 

Йоана Шомова, Варна



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати