Заведения Новини

Представители на туристическия бранш се срещнаха с министрите на икономиката и туризма

   
Представители на туристическия бранш се срещнаха с министрите на икономиката и туризма

Представителите на ресторантьорския, хотелиерския и туристическия бранш се срещнаха със служебните министри на икономиката и туризма Даниела Везиева и Стела Балтова и заявиха, че са входирали целите и исканията си многократно, но без особен резултат.

Според тях мярката 60/40 не е приложима в новия си вариант, парите за компенсация са твърде малко, а безпрецедентно високите цени на тока допълнително утежняват ситуацията в икономиката.

Мина месец от поседната ограничителна заповед, а няма мярка, която да осигури оцеляването на бизнеса, заявяват от бранша. Новият икономически министър Даниела Везиева засега се въздържа от коментар.

Мерките за туризма и заведенията - къде са проблемите?

Представителите на туристическия сектор настояват колкото се може по-бързо да бъде изяснена схемата, по която засегнатите бизнеси ще бъдат обезщетени. Преразглеждане на част от здравните мерки и спешни компенсации са част от другите им искания.

"Натрупва се проблем след проблем. Виждаме, че правителството в този си мандат трудно може да реагира навреме", каза Атанас Димитров от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Той посочи като пример, че тимбилдинги не могат да се организират, а футболни мачове с по 30 000 души на стадиона може. Трябва да се обърне някакво внимание на мерките за компенсиране, допълни Димитров.

"С министрите нямаме разминаване по един въпрос и той е, че бизнесът трябва да работи Средствата, които ги има, са крайно недостатъчни. Те ще стигнат единствено ако бизнесът работи, спазвайки някакви мерки", заяви Евгени Зумпалов от Сдружение на заведенията в България.

Според Ричард Алибегов от Българската асоциация на заведенията Министерството на здравеопазването издава заповеди, които не съгласува с Министерството на финансите и икономиката.

"Какво ще стане с тези хора, работещи в бизнеса, какво ще стане със самия бизнес?", пита той.

Служебен министър на туризма Стела Балтова коментира, че трябва да бъдат създадени такива условия, в които секторът да може да работи свободно

"Единствената задача и необходимост на държавата е е да имаме работещ туристически сектор", подчерта тя.

Представителите на туристическия бранш смятат, че правителството трябва да се пребори с ковид кризата с масова ваксинация, а не с още ограничителни мерки. Изчаква се другия вторник, когато е срокът за премиер Стефан Янев да разгледа исканията им. Тогава от бранша ще решат дали да протестират.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати