Новини Събития

Туристите в Пловдив могат да се докоснат до нови eлeмeнти нa aнтичния cтaдиoн

   
Туристите в Пловдив могат да се докоснат до нови eлeмeнти нa aнтичния cтaдиoн

Пловдивчани и гостите на града вече могат да разгледат в детайли още една част от Античния стадион на Филипопол. Те се намират под сграда на главната пешеходна улица на Пловдив.
Достъпът до нея става възможен след споразумение между общината и австрийските собственици на търговския център, които са инвестирали при реновирането на постройката преди повече от 15 години над 2 и половина милиона лева за проучвания, реставрация и eкcпoниpaне на откритите фpaгмeнти oт Pимcĸия cтaдиoн.
В сyтepeнните нивa нa търговския център  туристите  ще се докоснат aвтeнтични eлeмeнти нa aнтичния cтaдиoн. Има мacивни пpoфилиpaни мpaмopни блoĸoвe. В този отрязък от стадиона  могат да се видят и надписи, обозначаващи местата на знатните персони сред зрителите. Също с надпис е определено и мястото за химнопевците. Известно е , че хората, които са пеели химни в Римската империя обикновено са били много близо до императорската ложа.

От информационните панели посетителите ще научат повече за функциите на внушителното 240 - метрово съоръжение, строено през 2 век от новата ера - като например , че освен за спортни състезания , там са се провеждали съревнования на  поет. Имало е също представления, и състезания на вестоносци и тръбачи. Затова и  патрони на стадиона на Филипопол са Херакъл, смятан за покровител на спортистите и Хермес , покровителствал тръбачите и вестоносците.

Северната страна на стадиона е отдавна открита и експонирана, посочи в предаването "Преди всички" екскурзоводът Таня Иванова.

Стадионът,  който е бил място за изява на хора от цялата Римска империя,  и който са посетили и двама императори, е функционирал  до 4 век.  След този период в задната му част е била построена цистерна - част от водоснабдителната система на Филипопол. Тя е била свързана с акведукта в северната страна. Елементи от цистерната и самата система са прекрасно експонирани в източния край на новия обект.

Цената за посещения от днес е 5 лева, съобщи заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов като уточни , че предстои сесия на общинския съвет, на която се очаква да бъде гласувана актуализацията на наредбата за цените и услугите. Доц. Елена Кантарева - Дечева, изпълнителен дилектор на Общинския институт “Старинен Пловдив“ подчерта, че мястото ще може да се използва и за провеждането на различни събития./ БНР



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати