Новини Транспорт

Испанските летищa ще възстановят трафика си отпреди пандемията до края на 2025 г.

   
Испанските летищa ще възстановят трафика си отпреди пандемията до края на 2025 г.

Испанските летища ще възстановят нивото на трафика си от преди пандемията в края на 2025 година. През 2026 година рекордът от 275 милиона пътници, постигнат през 2019-та година ще бъде надминат, се казва в петгодишния план на Аена (Aena), дружеството което управлява 45 летища в Испания и участва чрез дъщерното си дружество в управлението на още 15 други в Европа и Америка.

Аена на практика е най-големият летищен оператор в света по брой пътници и намеренията му са да остане такъв.

В петгодишния план на дружеството, който бе представен пред централното правителство, е заложена като цел регистрирането на 282 милиона пътници през 2026 година. Планирани са и инвестиции в размер на 2 милиарда и 250 милиона евро за разширяване на няколко летища, включително на „Барахас“ в Мадрид, което ще позволи да се вдигне капацитетът на 348 милиона пътници годишно.

Засега дострояването на летище „Ел Прат“ остава на заден план, заради разногласия с регионалното правителство на Каталуния, но работата по останалите е в ход.

За увеличаване на въздушния трафик е предвидено и замразяване на таксите на авиокомпаниите за период от пет години, което ще им позволи да се възстановят по-бързо от кризата, породена от пандемията.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати