Новини Транспорт

Mercedes пусна нов туристически автобус

   
Mercedes пусна нов туристически автобус

Tourrider е новият туристически автобус на Mercedes-Benz, разработен и предназначен специално за североамериканския пазар. Новият модел бе представен от Daimler Coaches North America с бляскава онлайн премиера. До моментът еталона на местния пазар бе Setra. Очаква се предложението на Мерцедес да стане новият водач в бранша. 

 

Специалистите от kamioni.bg споделят: 

“Mercedes-Benz Tourrider ще замени Setra на пазара в Северна Америка. С огромната разпознаваемост на превозните средства с тривърхата звезда на предната решетка производителят се стреми към постигане на още по-добри резултати на местния пазар. Да, Setra си е Setra, но на американския пазар нещата са по-различни, за разлика от Европа, където произведените в Улм „бижута“ притежават обясним от само себе си имидж на еталон в бранша.

Tourrider ще се предлага в две версии – функционалната Business и луксозната Premium. Дължината на новия триосен автобус е точно 45,8 фута или 13,92 м (включително абсорбиращата енергия броня, боядисана в цвета на автобуса, която е задължителна за САЩ), а ширината – стандартните за Америка 2,60 м. Версията Business е с височина 3685 мм, а Premium 3745 мм.

Автобусът се задвижва от познатия редови шестцилиндров турбодизелов 12,8-литров двигател OM 471 на Mercedes-Benz, разработен от Detroit Diesel. Той генерира максимална мощност от 450 к.с. и разполага с максимален въртящ момент от 2300 Нм. Предавателната кутия е предпочитаната на американския пазар 6-степенна автоматична Allison. Скелетът на автобуса е изработен от неръждаема стомана.

Tourrider разполага с най-новата електрическа и електронна платформа в групата на Mercedes-Benz. Това позволява вграждането на най-новото поколение на активния спирачен асистент - ABA 5. Това го прави вторият автобус на Mercedes-Benz след Intouro и първият туристически автобус всвета, предлагащ ABA 5 като стандарт.

Любопитен детайл е разликата в основните предни светлини на версиите Business и Premium. При Tourrider Business те се състоят от единични лампи, докато в Tourrider Premium са вградени, напълно интегрирани LED светлини. При огледалата Tourrider все още разчита на изцяло на класическата версия, а не на системата за обратно виждане Mirror Cam. На разположение е обаче 360-градусова камера, която трябва да улесни маневрирането.

Пътническите седалки при Tourrider са собствено производство на Mercedes-Benz. Стандартното оборудване при Tourrider Business е с модела Travel Star Eco, снабден по стандарт с регулируема облегалка, въртящ се подлакътник откъм пътеката, стъпенки за краката… Могат да бъдат добавени сгъваема масичка на предната облегалка, мрежа за багаж, кошче за отпадъци. Опция е по-комфортната тапицерия Softline.

 

Tourrider Premium идва със седалки Mercedes-Benz Travel Star Xtra с тапицерия Luxline. Познават се по характерните шевове и пришитата в средата на облегалката емблема на Mercedes-Benz. Независимо дали е тапицирана с плат или с комбинация от плат и екокожа с различни декори, седалката Travel Star Xtra предлага множество функции.

При Tourrider Premium като опция ще предлага и панорамния стъклен покрив Top Sky, познат от Setra TopClass. Tourrider стандартно идва с 56 пътнически седалки, но в зависимост от конфигурацията броят им може да варира от 46 до 60 пътнически места.

 

Основните акценти при представянето на новия модел бяха: новият Tourrider е изработен по мярка на американския пазар и е истински Mercedes-Benz; оборудването на салона за пътници ще бъде индивидуално, според предпочитанията на клиента; предлагат се два варианта на оборудване на мястото на водача, включващи редица иновативни системи за помощ и безопасност; мощна и икономична силова линия и развита сервизна мрежа.

Моделът ще се произвежда в завода на Mercedes-Benz Buses в Истанбул, Турция, където е съсредоточено производството на туристическите автобуси на марката. Daimler Coach North America ще отговаря за продажбите на новите туристически автобуси на Mercedes-Benz, които трябва да започнат в началото на следващата година. Daimler Trucks ще се грижи за обслужването на американска земя.”



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати