Новини Транспорт

Българка управлява най-големия самолет за Emirates

   
Българка управлява най-големия самолет за Emirates

Най-големият пътнически двуетажен самолет Airbus A-380 се управлява от забележителна българка. Името ѝ е Сафие Адемоглу Тюркйълмаз и “Марица” споделя нейната историята в репортаж: 

Родената в България Сафие не само сбъдна мечтата си да стане пилот, но и управлява най-големия пътнически двуетажен самолет Airbus A-380. Преди години турската авиокомпания засне рекламен филм, който направи напористата красавица с бадемови очи известна. Той е озаглавен “Истинска история за успех” и е гледан от милиони зрители. 

Сафие Адемоглу Тюркйълмаз е родена е в малкото село Менгишево, община Върбица, Шуменско. Семейството й се е изселило в Турция през 1989 г. Родителите ѝ я описват като палаво момиче, възпитавано като момче – с чувство за ред, дисциплина и съвестно изпълнение на възложените вкъщи задачи. Тя започва да ходи на детска градина на 2 години и половина, защото майка ѝ работи. 

Малката обичала да се катери по дърветата. Стояла там с часове. Опитите да я накарат да слезе се оказвали неуспешни след признанието на момичето: “Обичам да съм нависоко”. “Израснах в малко село в България. Родителите ми отглеждаха крави и зайци”, разказва Сафие. С умиление си спомня за катерушката на детската площадка, като ракета. “Често си представях как я управлявам. Просто исках да стана пилот”, казва без колебание Сафие.

На 12-годишна възраст отива в Турция със семейството си. Тя обаче има проблеми със адаптирането. Сафие учи в една от най-добрите гимназии в Истанбул. Продължава в престижен университет в столицата Анкара. Мечтата да стане пилот обаче не я напуска нито за миг. Открива се възможност да учи в Академията за пилоти на Турските авиолинии (THY). И мечтата ѝ става реалност. Изпращат я в Маями, САЩ. Оказва се, че е единствената жена сред 119 мъже – бъдещи пилоти. Следват тестове по математика и физика, по интелигентност и по летене.

И така Сафие започва да лети.

“Много се радвам, че успях. Дано да бъда пример за младите жени от Турция, България и света. Искам да им кажа, че когато има вяра, посвещение и много работа, няма невъзможни неща. Даже и да плачеш, нямаш право да се отказваш”, е формулата за успех на капитан Сафие Адемоглу. Младата дама по нищо не отстъпва на над 3000 пилоти в престижната авиокомпания. Макар че сред колегите си все още е известна с прозвището “бебето пилот”.

По-късно тя стига до конфликт с THY и преминава на работа в Emirates. Там продължава образованието си и става първата турска жена пилот, управлявала най-големия пътнически двуетажен самолет Airbus A-380.
Гласът на Сафие е спокоен и ведър. В него не звучи нищо прекалено или излишно: "Постоянно искам да съм в небето, защото там се чувствам щастлива." „Когато летя, виждам света като една държава и това ме кара да се чувствам щастлива”, допълва тя. 

Вече преминала 40-те, Сафие споделя опита си и вдъхва позитивизъм и от платформата TEDx Talks, канена е много пъти в телевизионни формати. “За нас е гордост, че нашата Сафие, обикновено момиче от с. Менгишево, община Върбица, Шуменско, днес е известно име сред пилотите на такива престижни авиокомпании”, заяви кметът на Върбица Мердин Байрям.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати