Новини Хотели

Столична община търси концесионер на банята в Банкя

   
 Столична община търси концесионер на банята в Банкя

Кметът на София Йорданка Фандъкова е внесла доклад в Столичния общински съвет за концесия за строителство на балнео и спа център, който включва сградата на минералната баня в Банкя и предстоящия за проектиране и строителство голям подземен басейн там.

Търсим добър стопанин на минералната баня в Банкя, каза общинският съветник от ГЕРБ-СДС Ана Стойкова пред журналисти по повод внесения от Фандъкова доклад. 

„Заложили сме изисквания, които да подсигурят качествени балнео и спа услуги, както и преференции за пенсионери, ученици и хора със специални потребности. Търсим концесионер, който да вложи 4 млн. лева, включително и за строителството на подземен басейн с дължина 25м и с озеленяване на покрива му, детски басейн и джакузи. Заложена е концесионна такса не по-малка от 220 хиляди лева на година, като срока на концесията е 20 години.

Бъдещият концесионер трябва да има доказан опит в балнео и спа услугите и да поеме ангажимент и за строителството и за управлението на комплекса. Преди да започне работа Комисията за подготвителни дейности за концесия, направихме поредно представяне пред обществеността на възможностите за стопанисване и управление на Банята и получихме категорична подкрепа да вървим към концесия на строителство, защото именно изграждането на голям басейн ще осигури достъп до минералната вода на повече потребители, а и такъв е моделът на успешно работещите бани в Европа. Надявам се на конструктивен дебат в комисиите на СОС, както и в зала, подчерта Стойкова.

Кметът на Банкя Рангел Марков показа снимки как е изглеждала банята през 2007-а година, когато по думите му символът на района бил в изключително тежко състояние и дори имало опасност за преминаващите в близост граждани. Днес сградата е реставрирана, а знакови елементи от фасадата са облагородени. Всички хора от района искат отново да посещават банята, допълни районният кмет.

Общинският съветник Симеон Колев коментира, че същото трябва да се случи и с Централната минерална баня, за да може столичани и гостите на София да използват минералните блага на града. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати