Новини Транспорт

Авиокомпаниите очакват свиване на загубите през 2022 г.

  05.10.2021 10:05  
 Авиокомпаниите очакват свиване на загубите през 2022 г.

Международните авиокомпании очакват рязко намаляване на загубите в индустрията през следващата година благодарение на възстановяването от коронакризата. Същевременно обаче те преразгледаха финансовите щети, нанесени от пандемията през 2020 и 2021 г., предаде Ройтерс. Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) обяви в понеделник, че очаква нетните загуби на авиокомпаниите да се понижат до 11,6 млрд. долара през 2022 г. от 51,8 млрд. долара тази година.

Загубите за 2021 г. са преразгледани в посока нагоре спрямо предишната прогноза от април за 47,7 млрд. долара. IATA също ревизира загубите за 2020 г. до 137,7 млрд. долара от 126,4 млрд. долара, изчислени по-рано. Въпреки че се очаква авиокомпаниите във всички региони да се представят по-добре, тези в Северна Америка се предвижда да се върнат към печалбата през следващата година.

Отминахме най-дълбоката точка на кризата

"Отминахме най-дълбоката точка на кризата", коментира генералният директор на IATA Уили Уолш на годишната среща на групата. "Въпреки че остават сериозни проблеми, пътят към възстановяването започва да се вижда", посочи той.

Въпреки това IATA призова правителствата да запазят мерките за подпомагане на заплатите и облекчаването на правилата за летищните слотове, докато международният трафик не се възстанови. Очаква се търсенето на международни пътувания през следващата година да се удвои и да достигне 44% от нивата за 2019 г. Нивото на ваксинация, както и премахването на наложените от правителствата гранични ограничения, ще определят темповете на възстановяване.

"Хората се въздържат от международни пътувания поради ограничения, несигурност и сложност", посочи Уолш. Тъй като правителствата разглеждат ваксинациите като изход от здравната криза, Уолш изтъкна, че ваксините трябва да бъдат достъпни за всеки, който ги иска.

Търсенето на вътрешни пътувания се очаква да достигне 93% от нивото преди пандемията през 2022 г. - подобрение с 20 процентни пункта спрямо тази година.

Общият брой на пътниците се очаква да се увеличи до 3,4 млрд. през следващата година от 2,3 млрд. през 2021 г., изчисляват от IATA, но ще остане под нивото от 4,5 млрд., регистрирано през 2019 г.

Приходите от пътници през 2022 г. се очаква да скочат с около 67% на годишна база до 378 млрд. долара. Въздушните товари остават повод за оптимизъм, като търсенето се е увеличило с 13,2% над нивата от 2019 г., отчита още IATA.