Новини Събития

Туристическият бизнес не иска да участва на българските щандове в чужбина

   
Туристическият бизнес не иска да участва на българските щандове в чужбина
Българският щанд в Киев предизвика интерес сред украинците
  Снимка: Гешо Любенов

Туроператорите, хотелиерите и общините не искат да участват на българските щандове през есента по време на туристическите изложения в чужбина. Това показва справка на Министерството на туризма, предоставена на TravelNews. Причините са заради Ковид кризата и липсата на средства за промотиране на фирмите. На започналата днес борса UITM 2021 в Киев (Украйна) участват само две компании – туроператорът „Турал Мениджмънт“ ЕООД и курортът „СОК Камчия“ ЕАД, показва справката на Министерството на туризма. Таксата за участие на българския щанд е 573.03 лева без ДДС, който е 54 кв. м.

„Интересът към България на изложението в Киев е много голям. Очакваме отново украинците да бъдат в топ 3 на пристигащите туристи и през следващото лято. Те обичат България и записванията ще вървят нагоре“, заяви пред TravelNews управителят на „Турал Мениджмънт“ Гешо Любенов. Според него ръстът на украинските туристи през изминалия сезон е почти троен спрямо 2020 г. Но все още броят им е далеч от преди пандемията през 2019 г. Любенов очаква гости от Украйна и през зимния сезон в курортите ни.

„Голям удар нанася в момента на туроператорите и авиокомпаниите проблемът с помощта от 35 евро на седалка. Всички си правихме калкулации на база подпомагането и пуснахме повече седалки с цел привличането на повече туристи. Спирането на мярката означава, че държавата лъже“, коментира Гешо Любенов. Той се надява следващото Народно събрание да оправи грешката. Бившият министър и депутат от ГЕРБ Николина Ангелкова забърка каша с предложението средствата да отиват само за чартъри, които са извършени от български авиокомпании. Мярката беше гласувана по този начин в актуализацията на бюджета, като отпадна възможността за подпомагане на туроператорите, които използват чужди авиокомпании за полетите.

На изложението TOP RESA 2021, IFTM, което започна също днес в Париж (Франция), присъстват също само две фирми на щанда – туроператорите „Балканиа Тур“ ООД и „Албена Тур“ ЕАД. Щандът е на площ от 44 кв. м. Таксата за участие е 1 304.67 лева без ДДС.

На едно от най-големите световни изложения - WTM 2021 в Лондон (Великобритания) засега заявки за участие на националния щанд са подали само 7 компании. Борсата ще се проведе присъствено в периода 1 - 3 ноември 2021 г., а онлайн на 8-9 ноември 2021 г. На националния щанд от 294 кв. м. ще показват своите продукти „Рила Травел“ ЕООД, „Уърлд Синерджи Травъл България“ ООД, „Травел Стайл“ ООД, „Аватар Тур“ ООД, „Тандем Травел“ ООД, „Пенгуин Травел“ ЕООД и Общинско предприятие „Туризъм“ към Столична община. Таксата за участие е 1788,20 лева без ДДС.

Наемът на изложбената площ и изграждането на щандовете се поемат от Министерството на туризма.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати