Новини Събития

Китайският туризъм бележи спад въпреки Златната седмица

   
Китайският туризъм бележи спад въпреки Златната седмица

Пътуванията по време на "Златната седмица" в Китай, която представлява 7 почивни дни бележат спад с една трета спрямо предпадемичните нива. Наложените противоепидемични мерки от правителството накараха туристите да прекарат почивката си близо до вкъщи, пише Bloomberg.

Броят на пътуванията в Китай е спаднал с 34,1% спрямо нивата от 2019 г. и с 2,2% в сравнение с миналата година, според транспортното министерство. Пътуванията с автомобили и влакове са с една трета по-ниски спрямо предпандемичните нива през първите 5 дни от почивните дни. 

За да спре разпространението на Covid-19, Китай наложи строги карантинни мерки и затвори бизнеси. Длъжностните лица препоръчаха да не се предприемат ненужни пътувания по време на празника „Златната седмица“, който започна на 1 октомври. 7-дневната почивка е най-важният годишен празник в Китай след Лунната Нова година.

Пандамичните ограничения се отразяват негативно на потребителските разходи в момент, в който недостигът на електроенергия, причинен от високите цени на въглищата, доведе до затваряне на заводите. В допълнение строгите правителствени политики, които бяха наложени върху жилищния пазар, се отразиха зле на инвестициите в имоти.

„Скорошните огнища все още се отразяват негативно върху вътрешните разходи, като натискът ще продължи още време“, казва Луис Куйс, ръководител на азиатската икономика в Oxford Economics. Той понижи оценката си за растежа на Китай през четвъртото тримесечие до 3,6% на годишна база от 5% по-рано, като посочи продължаващото въздействие на ограничителните мерки върху имотния сектор като основен фактор.

Има признаци, че потребителите може да харчат повече за развлекателни дейности по-близо до местата си на пребиваване, дори когато пътуват по-малко. Продажбата на кино билети през първите пет дни от ваканцията е била в размер на 3 млрд. юана (465 млн. долара) в сравнение с 2,7 млрд. юана през 2020 г., според компанията за билети Maoyan. Продажбите се увеличиха заради премиерата на  „Битката при езерото Чанджин“, който е патриотичен филм за Корейската война.

Доклад за тенденцията на потребление по време на "Златната седмица", който е направен от гиганта за доставка на храна Meituan, показва, че почти 80% от хората са ходили на ресторант близо до мястото си на живеене. Данните показват, че общите разходи по време на пандемията са нараснали с почти 30% в сравнение с миналогодишния празник и с 50% в сравнение с 2019 г., съобщават местните медии.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати