Транспорт

Луфтханза иска да въведе задължителни ваксинации. Засега само за екипажите.

  07.10.2021 12:41  
Луфтханза иска да въведе задължителни ваксинации. Засега само за екипажите.

Луфтханза обмисля да въведе задължителните ваксинации за екипажите на своите самолети. „Като оперираща в целия свят авиокомпания ние одобряваме идеята целият ни летателен състав да е ваксиниран", е заявил пред „Билд ам Зонтаг" шефът на Надзорния съвет на компанията Детлеф Кайзер. Той е добавил, че полетите до Хонконг са първата дестинация, за която всички екипажи трябва задължително да са ваксинирани, тъй като това е едно от условията на хонконгските власти за влизане в страната, пише "Дойче Веле".

От Луфтханза очакват скоро подобна мярка да въведат например в Канада и САЩ.

Не е само Луфтханза

Швейцарската дъщерна компания на Луфтханза – Swiss – ще освобождава от работа пилотите, които отказват да се ваксинират. Швейцарската авиокомпания въведе изискването за екипажите на самолетите си още през август, а на 1 декември изтича срокът, след който целият летателен състав трябва да е напълно ваксиниран. Който не отговаря на условието, може да очаква да бъде освободен от работа още в края на януари 2022 година, се казва в съобщението.

Също и унгарската нискотарифна компания Wizz Air ще използва след 1 декември 2021 само напълно ваксинирани екипажи – по всички дестинации.

Американската авиокомпания United Airlines пък задължава целия си персонал – летателен и наземен – да е напълно ваксиниран. Над 96 процента от всичките 67 хиляди нейни сътрудници вече отговорят на това условие, съобщи шефът на фирмата Скот Кърби. А около 600 души които отказват да си поставят ваксина, ще бъдат освободени, категоричен е той.

Преди това американският президент Джо Байдън обяви, че от 8 декември държавни поръчки ще могат да се възлагат само на компании с напълно ваксиниран състав. И редица авиокомпании се опасяват, че могат да бъдат засегнати от това. На този фон още три американски авиокомпании – American Airlines, Alaska Airlines и Jet Blue – обявиха в края на миналата седмица, че очакват от всички свои служители да се ваксинирани, съобщиха едновременно „Ню Йорк Таймс" и „Уолстрийт Джърнъл". Двете издания се позоваха на писма, разпратени до всички служители.

В Нова Зеландия задължават и пътниците

От 1 февруари 2022 година пък новозеландската авиокомпания Air New Zealand ще качва на самолетите си по международните дестинации само ваксинирани пътници. „Това е новата реалност при задграничните пътувания. И без това много страни вече не допускат неваксинирани пътници", аргументира се шефът на новозеландския авиопревозвач Грег Форън.

Нова Зеландия се изолира в пандемията почти напълно от останалия свят – от март 2020 година границите на страната са затворени. С помощта на адекватни мерки страната се надява от началото на следващата година отново да се отвори за света.

/dw.comАнкета

Къде искате да пътувате през 2022 г.?


Резултати