Транспорт

Луфтханза иска да въведе задължителни ваксинации. Засега само за екипажите.

   
Луфтханза иска да въведе задължителни ваксинации. Засега само за екипажите.

Луфтханза обмисля да въведе задължителните ваксинации за екипажите на своите самолети. „Като оперираща в целия свят авиокомпания ние одобряваме идеята целият ни летателен състав да е ваксиниран", е заявил пред „Билд ам Зонтаг" шефът на Надзорния съвет на компанията Детлеф Кайзер. Той е добавил, че полетите до Хонконг са първата дестинация, за която всички екипажи трябва задължително да са ваксинирани, тъй като това е едно от условията на хонконгските власти за влизане в страната, пише "Дойче Веле".

От Луфтханза очакват скоро подобна мярка да въведат например в Канада и САЩ.

Не е само Луфтханза

Швейцарската дъщерна компания на Луфтханза – Swiss – ще освобождава от работа пилотите, които отказват да се ваксинират. Швейцарската авиокомпания въведе изискването за екипажите на самолетите си още през август, а на 1 декември изтича срокът, след който целият летателен състав трябва да е напълно ваксиниран. Който не отговаря на условието, може да очаква да бъде освободен от работа още в края на януари 2022 година, се казва в съобщението.

Също и унгарската нискотарифна компания Wizz Air ще използва след 1 декември 2021 само напълно ваксинирани екипажи – по всички дестинации.

Американската авиокомпания United Airlines пък задължава целия си персонал – летателен и наземен – да е напълно ваксиниран. Над 96 процента от всичките 67 хиляди нейни сътрудници вече отговорят на това условие, съобщи шефът на фирмата Скот Кърби. А около 600 души които отказват да си поставят ваксина, ще бъдат освободени, категоричен е той.

Преди това американският президент Джо Байдън обяви, че от 8 декември държавни поръчки ще могат да се възлагат само на компании с напълно ваксиниран състав. И редица авиокомпании се опасяват, че могат да бъдат засегнати от това. На този фон още три американски авиокомпании – American Airlines, Alaska Airlines и Jet Blue – обявиха в края на миналата седмица, че очакват от всички свои служители да се ваксинирани, съобщиха едновременно „Ню Йорк Таймс" и „Уолстрийт Джърнъл". Двете издания се позоваха на писма, разпратени до всички служители.

В Нова Зеландия задължават и пътниците

От 1 февруари 2022 година пък новозеландската авиокомпания Air New Zealand ще качва на самолетите си по международните дестинации само ваксинирани пътници. „Това е новата реалност при задграничните пътувания. И без това много страни вече не допускат неваксинирани пътници", аргументира се шефът на новозеландския авиопревозвач Грег Форън.

Нова Зеландия се изолира в пандемията почти напълно от останалия свят – от март 2020 година границите на страната са затворени. С помощта на адекватни мерки страната се надява от началото на следващата година отново да се отвори за света.

/dw.com



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати