Транспорт

Повечето круизни кораби започват да плават до края на годината

   
Повечето круизни кораби започват да плават до края на годината

Круизната индустрия стабилно се рестартира и повечето кораби по света ще започнат да плават до края годината. Това обяви за TravelNews Владимир Матов, управител на една от големите круизни туристически агенции у нас - „Контитранс М“. За зимния сезон се отварят големите дестинации в сектора – Карибите, Бахамите, Латинска Америка, както и пристанищата в Маями и Форт Лодърдейл. Предстои пускането на круизите и в Близкия изток. Последни напролет ще тръгнат тези в Средиземно море, Югоизточна Азия, Балтика и Норвежките фиорди, обясни Матов. Според него до пролетта на 2022 г. се очаква 90% от плавателните съдове да изпълняват маршрути и да има голямо възстановяване на пазара.

Първи в бранша са стартирали круизите в Егейско, Йонийско и Средиземно море през изминалия летен сезон. „Най-печеливша дестинация се оказа Гърция, като пристанището Пирея край Атина стана столица на круизната индустрия. Всички големи компании са там и дори  в момента все още плават“, коментира Владимир Матов. Ръстът на круизите в Гърция е 40% спрямо предпандемичната 2019 г. По думите му българите също са предпочели дестинацията. Според него нашият пазар е ограничен и много малко хора предпочитат този вид туризъм. Около 10 000 българи пътуват годишно по круизи. Най-много търсят Средиземно море, Балтика и Норвежките фиорди. Следва Югоизточна Азия. По-малко се пътува до Карибите, Бахамите, САЩ и Латинска Америка, защото са по-отдалечени. За САЩ е необходима и виза. „Имаме българи, на които им стана начин на живот и само това търсят“, подчерта Матов.

Резервациите за зимния и пролетния сезон ще бъдат last minute, каквото понятие преди това не е съществувало в круизната индустрия, обясни той. Цените не са по-ниски в сравнение с 2019 г. Напротив повишени са и няма да поевтинеят заради високото търсене и поскъпването на горивата. Освен това по света много хора разполагат с ваучери за бъдещи пътувания по круизните кораби – раздадени са над 15 млн., каза Матов. По думите му в следващите 2-3 години не се очаква спад в цените.

На корабите могат да се качват само ваксинирани туристи. Персоналът също е изцяло ваксиниран. Тези правила са утвърдени за цялата индустрия, като засега не важат за децата. В САЩ обаче обмислят да въведат и за тези над 12 години, а в бъдеще и за над 5 години, да имат ваксинационен паспорт, за да могат да се качват на круизите.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати