Турагенции

Чартърите за Занзибар тръгват от декември

   
Чартърите за Занзибар тръгват от декември

Най-хитовата екзотична дестинация за миналата зима – остров Занзибар (Танзания) се завръща и през този сезон. Чартърите тръгват от 4 декември 2021 г. и ще продължат до 2 април 2022 г., заяви за TravelNews Мартина Найденова, маркетинг мениджър в туроператора „Абакс“, който организира програмите. Компанията пуска общо 7 полета. Те ще бъдат изпълнявани от European Air Charter основно от София, като един ще има и от Варна на 28 януари 2022 г. Най-голям интерес очакваме покрай коледните и новогодишни празници, обясни Найденова. Чартърът е предвиден за 26 декември 2021 г. с връщане на 3 януари 2022 г.

Цените започват от 2816 лв. на човек в четиризвездния Reef & Beach Resort 4* за 7 нощувки на база All Inclusive. В пакета влиза самолетен билет с чартърен полет България – Занзибар – България; летищни такси, регистриран багаж до 20 кг и 6 кг ръчен багаж, трансфер летище – хотел – летище, медицинска застраховка с покритие 10 000 евро и асистанс с Евроинс, застраховка отмяна на пътуване с Евроинс; представител на туроператора с български език за целия престой.

Цената не включва PCR тест в лаборатория Рамус при отпътуване от България – 50 лв. за възрастни и деца над 5,99 г. и PCR тест в лаборатория Рамус при връщане в България – 50 лв. за възрастни и деца над 5,99 г.;

Туроператорът предлага допълнителни екскурзии в Занзибар, които се заплащат предварително. Най-популярните са целодневно синьо (морско) сафари с включен обяд, полудневна екскурзия „Островът на подправките“, полудневна екскурзия до Каменния град, полудневна екскурзия до резервата Йозани и полудневна екскрузия до Затворническия остров. Офертите на „Абакс“ могат да бъдат открити в цялата мрежа от туристически агенции в страната.

Ваксина за жълта треска за идващите от България не трябва. Занзибар е свободен от жълта треска и малария. Туристите не трябва да се притесняват, уверяват местните власти. Но ако се ходи на фото сафари с животни в парка Серенгети във вътрешността на Танзания, трябва да си сложите ваксина за жълта треска.

Визата струва 50 долара и може да извади на летището им. При пристигане в Занзибар първо се минава през граничните власти, дават ти бележка за плащане на визата и отиваш на касата. Плащането в брой става на едни гишета, а с карта на други. След това се минава на трето гише, където слагат печата и самата виза. Тя важи 90 дни и е за еднократно влизане. Препоръчва се да си изтеглите бланката за визата предварително от интернет и да я попълните. На място се попълва бланка за влизане и здравна карта за COVID.

На летището се минава за около 1 час. Багажът се проверява на скенер. Няма ограничения за внос на цигари и алкохол. Може да се влиза без деклариране до 10 000 долара на човек. На летището е добре да си обърнете пари в местния танзанийски шилинг. По-добре е да се вземат долари, защото може да се пазарува и с тях. На летището обменят и евро, което е по-скъпо от долара и е спрямо международните котировки. Няма такси за обмяна на валутата.  

За да имате постоянен интернет трябва да си купите сим карта на местния оператор Zantel, която струва 10 долара за 10 000 мегабайта (10 гигабайта) за 1 седмица.

Българите трябва да са подготвени, че гледките извън хотелите са отчайващи. Шокът първоначално е много голям. Местните живеят много бедно, но въпреки това са много дружелюбни и не е опасно. В някои части на Занзибар има големи приливи и отливи. Те се появяват спрямо луната, казват местните. Островът е истински рай за почивка през студените зимни месеци.  

Габриел Драгиев



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати