Анализи Новини

Посланик Ел Мидауи: Българите обичат да посещават Мароко

   
Посланик Ел Мидауи: Българите обичат да посещават Мароко

 

казва в интервю пред TravelNews Н.П. г-жа Закия Ел Мидауи, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко у нас

 

Мароко посреща много българи на почивка всяка година. Какво е положението през тази година?

Българите обичат да посещават Мароко и по-специално културните дестинации като Фес и Маракеш, и тези на юг. През 2019 г. Мароко прие около 12 000 български туристи. Въпреки това, поради ситуацията с COVID-19 и ограниченията за пътуване по целия свят, броят на туристите спадна през последните две години, което се отрази на общия брой международни туристи, посещаващи Мароко, включително и българските.

Колко българи са посетили страната тази година (2021 г.)?

- След отварянето на Мароко за чуждестранни посетители от юни 2021 г., страната започна отново да посреща голям брой международни туристи. От България досега са пристигнали около 3000 туристи, но броят им ще нарасне още до края на годината.

Хотелите и курортите на Мароко отворени ли са сега за туристи?

- Всички туристически обект и инфраструктура вече са отворени за гости. Освен това мароканските власти създадоха етикет „Добре дошли в безопасност“, базиран на „показател за здравна безопасност в контекста на превенцията, свързана с COVID-19, за марокански заведения и за туристическо настаняване“. Това дава пълна гаранция на туристите, че мароканските хотели и квартири за напълно безопасни.

Какво ново предлага Мароко за туристите?

 - В контекста на международната икономическа криза и регионалната нестабилност, Мароко предлага стабилност на политическо, социално и икономическо ниво, което е солидна основа за развитието на туристическия сектор. Така че, както вече казах, Мароко е отворен за всички международни туристи. Посетителите обаче трябва да спазват някои правила за влизане. Напълно ваксинираните хора, които представят сертификат за ваксинация, могат да влязат в страната без никакви ограничения. Неваксинираните обаче трябва да представят отрицателен резултат от PCR тест, направен 48 часа преди заминаването. Разбира се, всички посетители трябва да попълнят формуляр за локация на пътници, който се изисква при пристигането на всички марокански  летища.

Какво препоръчвате на българите да видят в Мароко?

-   Българинът има голям избор при посещението си в Мароко. От север на юг, от Танжер до Лагуира, те могат да релаксират на плажа на Средиземно море в Саидия или на Атлантическия океан край новия морски курорт в Тагазут или Дахла, откривайки културното разнообразие на Мароко. Могат да посетят имперските градове, старите медини и традиционните пазари (сук). Имаме туризъм за опознаване на живописните пейзажи и красивата природа. Ние можем да предложим от спане в палатки под звездите в мароканската Сахара до настаняване в зелените оазиси. Любителите могат да изкачват върховете на  Атласките планини или просто да се наслаждавате на вкусната мароканска кухня. В допълнение, Мароко има много обекти и паметници, класифицирани като световно наследство от ЮНЕСКО, които привличат голям брой чуждестранни туристи, включително и българските. Фестивалите и културните събития, които се организират всяка година, привличат също много посетители. Такъв е случаят с музикалния фестивал „Mawazine“ в Рабат, Фестивала на свещената музика на Фес, фестивала Гнауа, този на Световната музика на Есауира или Фестивала на розите на Магун, както и много други събития като международния филмов фестивал в Маракеш.

 Какви са впечатленията Ви от България?

 - България е международна туристическа дестинация за четирите сезона. Неслучайно е на 3 -то място на европейско ниво по културно богатство. Наистина съм впечатлена от богатството и разнообразието на българските термални извори с известни лечебни качества и от безбройните паметници от различни исторически периоди като църкви, катедрали и вековни манастири, украсени с великолепни стенописи. Аз лично, препоръчвам на мароканските туристи да посетят българските черноморски курорти, които предлагат възможности за почивка и релакс, да не говорим за отличната инфраструктура на хотели, ресторанти и места за отдих. Освен това селският туризъм в България е едно от любимите ми хобита, защото това е възможност да открия великолепни планини, гори, села, гостоприемно население и тяхното ноу-хау в областта на занаятчийството и местните продукти, които са добре запазени и защитени. Важна е ролята на кампанията „Чудесата на България“, водена повече от 10 години от Агенция „Стандарт“ и нейният главен редактор г-жа Славка Бозукова.

Вече има чартъри между двете страни. Кога мароканците ще започнат да идват в България?

- Дори и съществуващите чартъри да се отнасят до голяма част от българските туристи, които посещават Мароко, много мароканци вероятно ще започнат да посещават България. Има възможности още чрез редовни и евтини полети със спирки в европейски страни като Франция, Белгия, Испания, Германия, Нидерландия или Италия. България представлява голям потенциален туристически пазар за Мароко, което се доказва от големия брой българи, посещаващи страната всяка година. Ето защо всяка година се сключват много туристически партньорства между марокански и частни български туроператори за създаване на нови директни полети между двете приятелски страни.

Интервюто взе Мирослав Иванов

ВИЗИТКА

Закия Ел Мидауи е родена през 1956 г. в Тиса, провинция Таунат. Завършва икономика и счетоводство в Техническата гимназия за момичета в Оран. Придобива бакалавърска степен във Висшето търговско училище по финансови и търговски науки в Алжир, а после, пак там, и диплома по маркетинг, дистрибуция и проучвания на пазара. В професионално отношение Закия Ел Мидауи се издига постепенно. Започва работа през 1981 г. като член на кабинета на държавния министър за пощата и телекомуникациите, после е член на кабинета на министъра за сътрудничеството, на Службата на генералния секретар на Арабско-африканския съюз. Става съветник в отдела за човешки ресурси и бюджет на Министерството на външните работи и сътрудничеството на Кралство Мароко; началник отдел по социалните въпроси с глобален характер към Дирекция „ООН и международни организации“ ; съветник в Постоянната мисия на Мароко в Женева. От 2000 до 2002 г. е временен ръководител и заместник-ръководител на мисията на Кралство Мароко в Женева и други. От 2009 до 2016 г. е директор по многостранното сътрудничество и международните икономически въпроси към Министерството на външните работи и сътрудничеството на Кралство Мароко.

На 24 ноември 2016 г. връчва акредитивните си писма като извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко в Република България.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати